Handreiking Meer vrouwen in de Provinciale Staten

handreiking Handreiking Meer vrouwen in de Provinciale Staten

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, lanceren vandaag de handreiking Meer vrouwen in de Provinciale Staten: Tips & tricks voor kandidatencommissies. Met deze handreiking kunnen politieke partijen zorgen voor meer diversiteit op de kieslijsten, zodat het percentage vrouwen in de Provinciale Staten stijgt.

Het percentage vrouwen in de Provinciale Staten was na de laatste verkiezingen in 2015 slechts 34,7%. Het percentage van vrouwelijke Gedeputeerden is nog lager, namelijk 27%. En er is momenteel maar één vrouwelijke commissaris van de Koning (Jetta Klijnsma in Drenthe). Op 20 maart 2019 zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Meer vrouwen, hoger op de kieslijst

ProDemos en Atria doen een oproep aan de besturen van politieke partijen: vind meer vrouwelijke kandidaten en plaats hen hoog op de kieslijsten! Om de kandidatencommissies hierbij te ondersteunen, bieden ProDemos en Atria een handreiking vol tips & tricks om talentvolle vrouwelijke kandidaten te vinden.

Waar zijn vrouwelijke kandidaten te vinden?

Een van de tips uit de handreiking is om vaker buiten de partij te zoeken naar vrouwelijk talent, zoals in besturen van lokale organisaties en verenigingen, in ouderraden van scholen, onder vloggers, etc. Verder gaan de tips onder andere in op de informatie die vrouwen nodig hebben om een besluit te kunnen nemen, en op het bespreekbaar maken van knelpunten.

Lees verder: Vrouwenstemmen in de raad

Delen:

Gerelateerde artikelen