Vrouwenvoetbal wereldwijd – een documentaire van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

blog vrouwenvoetbal team Sushma Kamari India

Met veel nieuwsgierigheid, plezier, interesse en verbazing ben ik in de wereld van vrouwenvoetbal gedoken voor de nieuwe documentaire van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. Een wereld nog niet breed uitgemeten door de media, maar die wel snel stijgt in populariteit onder meiden en vrouwen. Zo kunnen we nu genieten van het Nederlandse damesvoetbalteam op het WK in Canada! Voetbal, op het eerste gezicht een mannenwereld waarin vrouwen moeten vechten voor een plekje op het veld. Wat betekent de ontwikkeling van meer vrouwenvoetbal voor de emancipatie van vrouwen en de man-vrouw verhoudingen?

Hartstocht voor voetbal

In de documentaire willen Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster vier vrouwen portretteren uit vier werelddelen. Vrouwen die, doordat ze hun gevoel volgen, de bestaande verhouding binnen hun cultuur ter discussie stellen. Ze volgen hun vrouwelijke instinct, niet altijd zonder vrees, maar met een trotse houding. Door hun hartstocht voor voetbal (als werk of hobby) stijgen ze boven zichzelf uit, maar ook vaak boven hun cultuur en gezinssituatie. De meiden en vrouwen laten door deze hartstocht zien dat mannen en vrouwen gelijkwaardig kunnen én moeten zijn.

Niet geschikt voor meisjes?

De afgelopen weken ben ik al vele interessante verhalen tegengekomen van meiden die hun voetbalhart volgen, waardoor ze de touwtjes van hun leven in eigen handen kunnen nemen. Ze botsten op tegen hun familie, hun omgeving, omdat ze doen wat ze zelf willen. Ze zetten door en worden een rolmodel voor andere meiden. Zo leerde ik de twintigjarige Cambodjaanse Linda kennen. Linda heeft door voetbal, een sport die ze dacht dat nooit geschikt zou zijn voor meisjes, zichzelf hervonden. Op haar vijftiende werd Linda gedwongen te stoppen met school om te trouwen met een oude, rijke man. Haar lot keerde zich toen ze het Mighty Girls project van de SALT Academy ontdekte. Ze werd verliefd op het spelen van voetbal en leerde zo dat ze een keuze had. Ze heeft de toekomst in haar eigen handen. Vandaag de dag is ze projectmanager en coach voor SALT Academy en andere NGO’s en leert ze andere meiden dat je als vrouw op je eigen benen kan en moet staan.

Of de twintigjarige Indiase Sushma Kumari. Vanaf haar vijftiende was haar vader bezig met het zoeken van een geschikte huwelijkskandidaat, omdat hij niet langer haar studie kon betalen. Door het educatieve project van het nabijgelegen Akhand Jyoti Eye ziekenhuis kreeg Sushma o.a. onderwijs, werd ze opgeleid tot oogheelkundige en maakte ze kennis met voetbal. Haar vader annuleerde het huwelijk toen ze deel werd van de Football Academy. Ze is veel blijer dan voorheen en hoopt dat andere meiden ook dezelfde kans krijgen. Of zoals haar vader nu zegt: “Elk kind heeft z’n eigen talenten en dromen.” Dit is een kleine greep uit verhalen van meiden die door middel van voetbal het, door hun omgeving, uitgeschreven pad weten te keren.

Vrouwenvoetbalpower!

We leven in een wereld waar de ongelijkheid lijkt toe te nemen en daarmee lijkt ook het recht op zelfbeschikking en zelfverwezenlijking nog verder onder druk te komen. Misschien lezen en horen we daarom dagelijks in de media verhalen van mishandelde, ontrechtte vrouwen. De verschillende delen van de documentaire moeten samen inzichtelijk maken dat de drang van vrouwen om hun visie op het leven te verwezenlijken onbedwingbaar is en dat ze door hun liefde voor voetbal de bestaande verhoudingen kunnen keren. Vrouwenvoetbalpower it is!

Rowan Olierook is redacteur en researcher bij omroep Human en Lataster Films, oprichter Fun-Film.nl en afgestudeerd als mediawetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.
Tips of vragen over de documentaire? Mail dan naar rowanolierook@hotmail.com

Delen:

Gerelateerde artikelen