Segers en de oplossing voor #MeToo

blog metoo hier is een vrouw verkracht

Volgens onze nieuwe coalitiepartner Gert-Jan Segers en SGP-aanhang is #MeToo het gevolg van de uit de hand gelopen seksuele vrijheid van de jaren 60. Sterker nog: de ‘echte’ slachtoffers zouden de kleindochters van de vrijgevochten vrouwen van toen zijn. Het is daarom aan christenen om “overal met geloof, hoop en liefde het dogma van de seksuele vrijheid ter discussie te stellen”, zoals de dames Hoek-Burgerhart en Van der Tang-Everse een paar dagen geleden betoogden in het Reformatorisch Dagblad. Terug naar de wereld van voor de jaren 60, toen de kerk en mannen nog de baas waren en seksueel geweld niet bestond.

Mijnheer Segers, dames van de SGP: hoe dúrft u #MeToo te kapen!  

Mannen met een van God gegeven gezag

#MeToo is het gevolg van een autoritaire samenleving waarin mannen een van God gegeven gezag hadden en vrouwen ondergeschikt waren – zoals ik nog leerde toen ik in de jaren 70 pedagogiek studeerde. #MeToo is het gevolg van een samenleving waarin verkrachting binnen het huwelijk niet bestond, omdat met het huwelijk mannen ook de zeggenschap over het lijf van hun vrouw verwierven onder het mom van echtelijke plicht. Nog weinig mensen zullen dit weten, maar tot mijn 36e hadden getrouwde vrouwen minder zeggenschap over hun lijf dan een prostituee. En weet u wie zich verzetten tegen de wet die verkrachting binnen het huwelijk strafbaar stelde: de christelijke partijen.

#MeToo is het gevolg van een samenleving waarin vaders straffeloos hun dochters konden misbruiken en priesters de aan hun toevertrouwde jongetjes. En waar die meisjes en die jongens met hel en verdoemenis werden bedreigd, voor gek verklaard, vernederd of opgesloten in een inrichting als ze het aan iemand durfden te vertellen. Waar in Ierland zo’n 30.000 ‘gevallen’ meisjes en vrouwen of vrouwen die gewoon opstandig waren, opgesloten en tot dwangarbeid veroordeeld werden in de Magdalene laundries, gerund door katholieke ordes tot diep in de 20ste eeuw. Waar het stigma hoer nog steeds een machtig middel is om vrouwen in het gareel te houden en de ‘eer’ van een vrouw haar beschermenswaardigheid bepaalt. Daar is #MeToo het gevolg van. Niet van de seksuele vrijheid, niet van het feit dat ‘de vrije liefde’ dankzij de pil zonder consequenties kon blijven, en niet van het feit dat vrouwen het recht opeisen om zelf over hun lijf en leden te beschikken.

Taak van christenen

Christenen hebben inderdaad een taak. Het wordt tijd dat de christelijke kerk verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van de moraal die ze eeuwen heeft gepreekt en het misbruik van vrouwen en kinderen dat ze goedgepraat en geëxploiteerd heeft. Niets redden met de “warmte van die liefde”. Met schaamrood in de hoek gaan staan.

Marjan Wijers, zo’n verfoeide vrijgevochten vrouw van toen

Lees verder:

Geweld tegen vrouwen: feiten en cijfers

Delen:

Gerelateerde artikelen