Onderzoekers en gemeenten samen aan de slag om geweld in gezinnen te voorkomen
Geweld binnen het gezin, zowel partnergeweld als kindermishandeling, is een ernstig en veelvoorkomend probleem. Eén op de vijf gezinnen heeft te maken met huiselijk geweld. Kinderen die hiermee te maken hebben gehad, blijken later vaak als dader of slachtoffer gedrag van ouders voort te zetten. Door meer aandacht voor preventie gericht op jongeren en risicogroepen kan de vicieuze cirkel doorbroken worden. Gemeenten, die de regiefunctie hebben als het gaat om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling, spelen hierbij een cruciale rol.
Verkennend onderzoek
Atria en het Verwey-Jonker Instituut deden in opdracht van minister Bussemaker onderzoek hoe de intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen doorbroken kan worden. Het onderzoeksrapport Preventie van intergenerationeel geweld Nederland en EU: Verkenning van wat werkt, gaat in op de theoretische achtergrond van de preventiepraktijk en beschrijft 6 veelbelovende projecten in Nederland.
Leidraad voor aanpak
Naar aanleiding van een aantal werksessies met gemeenten stellen Atria en het Verwey-Jonker Instituut een leidraad op voor de aanpak van huiselijk geweld. Samen met het onderzoeksrapport wordt deze gepresenteerd op 7 juni, tijdens de conferentie ‘Een effectieve systeemaanpak van huiselijk geweld’ in Amersfoort.