F-Lab over feminisme en islam

f-lab met amina wadud

Wat is de rol van de vrouw in de islam? Wat staat erover in de Koran en hoe wordt dit geïnterpreteerd? Hoe ervaren moslimvrouwen hun rol als vrouw in relatie tot de Koran? En hoe kijkt men in het Westen naar feminisme en islam? Dit waren de centrale vragen tijdens het F-lab op 13 mei. Speciale gast Amina Wadud ging hierover in dialoog met een twintigtal feministische opiniemakers en publicisten. Het programma begon met een interview door Saskia Wieringa, hoogleraar Gender and Women’s Same-sex Relations Crossculturally aan de UvA en Atria-geaffilieerd onderzoeker.

Het F-lab kon live gevolgd worden via Facebook en is ook terug te kijken.

Amina Wadud

Amina Wadud leidde vrijdag 12 mei als eerste vrouw in Nederland een gemengd Islamitische vrijdagmiddaggebed in Paradiso. Zij is emeritus hoogleraar Islamstudies aan de Virginia Commonwealth University en auteur van het boek Qur’an and Woman: Rereading the Sacred Text from a Woman’s Perspective. Wadud onderzoekt de Koran vanuit genderperspectief. Haar conclusie is dat uit de Koran vooral gelijkwaardigheid tussen man en vrouw spreekt.

 F-Lab

Het F-lab is een nieuw initiatief van Atria. Het is een besloten bijeenkomst voor opiniemakers met diverse achtergronden die de huidige feministische discussie vormgeven. Voor Amina Wadud was Chimamanda Adichie te gast in Atria’s F-lab.

F-Lab over feminisme en islam met Amina Wadud © Jaap Beyleveld

Delen:

Gerelateerde artikelen