Sophie Redmond – biografie

biografie Sophie Redmond, collectie Atria

Sophie Redmond was de eerste zwarte vrouwelijke arts in Suriname. In 1925 startte zij haar opleiding aan de Geneeskundige School en ze studeerde af in 1935. Zij was daarmee de eerste zwarte vrouw die aan deze school afstudeerde.

Wie: Sophie Redmond
Alternatieve naam: Jeanne Sophie Everdine Redmond
Geboortedatum: 14 januari 1907
Geboorteplaats: Paramaribo, Suriname
Sterfdatum: 18 september 1955
Plaats van overlijden: Paramaribo, Suriname

Het leven en werk van Sophie Redmond

Sophie Redmond was de dochter van Philippus Josef Redmond, onderwijzer en later schoolhoofd. En Adolfina Magdalena Herkul. Ze werd als oudste van twee dochters geboren in Paramaribo, in een zwart christelijk gezin. Op 10 februari 1941 trad zij in het huwelijk met Louis Emile Monkau (1906-?), distillateur. Dit huwelijk bleef kinderloos.

Arts worden

Sophie Redmond wilde graag arts worden, al raadde haar vader het haar af en wilde de directie van de Geneeskundige School haar in eerste instantie niet inschrijven. Ze zette door. Dit had niet te maken met het gegeven dat zij vrouw was, maar met haar huidskleur. Eerder al had Selly Fernandez, een Joodse vrouw, haar artsdiploma gehaald. Edna Gravenberch, die een jaar voor Redmond afstudeerde, was afkomstig uit dezelfde etnische groep als Redmond, maar was zo licht van huid dat zij niet als ‘negerin’ werd gezien. Sophie Redmond echter had een heel donkere huid, werd wel als ‘negerin’ gezien en kwam daardoor meer weerstand tegen. In 1935 behaalde zij haar examens als eerste zwarte vrouw en vestigde zij zich als zelfstandig arts. Zij werd ‘datra fu pôtisma’ (dokter van de armen) genoemd, omdat ze vaak gratis consulten gaf aan mensen die van weinig moesten rondkomen.

Voorlichting

Redmond zette zich in voor de Surinaamse bevolking. Ze gaf veel voorlichting over gezondheid, hygiëne en sociale vraagstukken via het wekelijkse radioprogramma ‘Datra, mi wan’ aksi wan sani‘ (Dokter, ik wil iets vragen). Ze was commissaris van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij en bestuurslid van verschillende organisaties, zoals een kindertehuis, een liefdadigheidsvereniging, en het toneelgezelschap ‘Thalia’. Voor ‘Thalia’ schreef zij verschillende toneelstukken met ook weer een voorlichtend element erin, zoals over de verkiezingen of de bloedtransfusie. Zij schreef niet alleen, maar speelde ook mee.

Sophie Redmond hield van de Surinaamse taal en cultuur, ze droeg graag de Creoolse dracht, de koto, en organiseerde ook kotomisishows. Ze sprak bij voorkeur in het Sranantongo en stimuleerde onderzoek naar Surinaamse medicinale kruiden.

Redmond stierf al jong, op 48-jarige leeftijd, terwijl ze nog vol plannen zat. De straat in Paramaribo waar zij het laatst woonde, heet nu de Dokter Sophie Redmonstraat. Er is een school naar haar vernoemd en een borstbeeld van haar staat in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo.

Website:

Publicaties van Sophie Redmond

– ‘Datra Papa’ / Sophie Redmond. In: Kri, Kra! Proza van Suriname / Thea Doelwijt – Paramaribo : Bureau Volkslectuur (1972)
– Sophie Redmond : 4 toneelstukken / Thea Doelwijt (samenst.) – Paramaribo : YWCA (1972)

Literatuur over:
– ‘Ze was eigenlijk dokter’ : een dubbelportret van Aletta Jacobs en Sophie Redmond / Dineke Stam. In: Gemengde gevoelens: eender, etniciteit en (post)kolonialisme. (2007)
– Sophie Redmond (1907-1955) : meer dan arts alleen / Sylvia Kortram – Hoorn (2000)
– Sophie Redmond: baanbreekster, kultureel-hervormster, lichtend voorbeeld … : een levensschets / Hilly Axwijk. – Amsterdam (1992)
– Kroniek ‘De wereld is een paardestaart’ : portret van de Surinaamse dokteres Sophie Redmond / L. Babel. In: Vrouw & Gezondheidszorg. (1992)
– De inspiratie van Sophie Redmond / Th. Doelwijt en Marijke van Geest. In: Oso: Tijdschrift voor Surinaamse Taalkunde, Letterkunde en Geschiedenis. (1984)

Delen:

Gerelateerde artikelen