Fatima Mernissi wint Erasmusprijs 2004
Fatima Mernissi is één van de eerste vrouwelijke voorvechters van vrouwenrechten in de Arabische wereld
Fatima Mernissi wordt in 1940 geboren in een harem. Na twintig jaar ‘gevangenschap’ in de harem, trekt zij de wijde wereld in. Zij studeert politieke wetenschappen aan de universiteit van Rabat, de Sorbonne en aan de Brandeis University in Massachusetts. In 1975 publiceert ze haar eerste grote veldonderzoek: ‘Beyond the Veil: Male-Female Dynamics in Modern Muslim Society‘. Naast wetenschappelijke boeken, schrijft Mernissi ook populaire boeken. In ‘Het Verboden dakterras‘ doet Mernissi verslag van haar leven als jong meisje in de harem van haar vader. Haar vader is een succesvolle zakenman in Fes. Momenteel doet zij onderzoek naar het effect van satelliettelevisie op Arabische burgers. Volgens Mernissi heeft de ‘satellietrevolutie’ de burgers weer een stem gegeven. De heersers zijn hun alleenrecht op propaganda kwijt met de komst van satelliettelevisie.
Emancipatie van vrouwen
De emancipatie van vrouwen in het algemeen en moslimvrouwen in het bijzonder vormt de rode draad in haar werk. Mernissi’s boeken zijn in vele talen verschenen en vooral in islamitische landen op grote schaal verspreid. In de jaren ’90 stapt zij af van vrouwenstudies en richt haar aandacht op het bredere thema. Namelijk civil society.
Fatima Mernissi is één van de eerste vrouwelijke voorvechters van vrouwenrechten in de Arabische wereld. Ze is een veelgevraagd spreker tijdens nationale, pan-Arabische en internationale conferenties over vrouwen en ontwikkeling in de islamitische wereld. Zij verkondigt haar ideeën met veel humor. Naast al haar onderzoeksactiviteiten is Mernissi docent sociologie aan de Mohammed V Universiteit van Rabat.
In 2004 ontvangt Mernissi de Erasmusprijs. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk terrein. Mernissi ontvangt hem voor haar bijdrage aan het maatschappelijke en academische debat over het thema ‘Godsdienst en Moderniteit’.
Bron: Speelman, G., ‘Sporen van Bevrijding’, in: ZemZem, jrg. 1, nr. 1 (2005)