Rolmodel aan het woord: Christel Karsten
Christel Karsten werkt als strategieconsultant bij PwC Strategy& en adviseert banken op verschillende strategische vraagstukken.
Kun je kort vertellen wie je bent en wat je precies doet?
Ik werk als strategieconsultant bij PwC Strategy&. Ik adviseer banken op verschillende strategische vraagstukken, zoals hoe je moet omgaan met nieuwe concurrentie of veranderende regelgeving. Ook adviseer ik ze hoe ze zich beter kunnen positioneren in de maatschappij. Als team geven wij dan advies op basis van analyses.
Ik ben opgegroeid in Amsterdam, na mijn middelbare school ben ik begonnen met een studie in rechten. Na twee jaar rechten gestudeerd te hebben, miste ik het cijfermatig analytische en ben ik aan een studie economie begonnen. Ik heb uiteindelijk beide studies afgerond. Daarna zocht ik naar een manier om deze twee studies te combineren. En heb ik een PhD in Finance and Law gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Dat was een inspirerende tijd, ik heb veel geleerd en vier jaar onderzoek gedaan. Maar daarna was ik wel uitgeleerd in het academische en ben ik gaan kijken naar andere mogelijkheden. Ik ben uitgekomen bij consultancy. Consultancy trok me aan omdat we door middel van data antwoorden vinden, in teams werken en de impact bij klanten direct zichtbaar is.
Wat zijn de cruciale stappen in je loopbaan geweest? Kun je beschrijven waarom het cruciaal is geweest?
Als je kijkt naar de keuzes die ik heb gemaakt, zijn belangrijke keuzes geweest om eerst een PhD te doen en vervolgens om voor consultancy te kiezen. Binnen mijn PhD heb ik gekozen voor een onderwerp dat raakvlakken heeft met reële economie, zoals contracten die getekend worden bij bedrijfsovernames. Toen ik begon als consultant, heb ik mij al relatief snel gespecialiseerd in het adviseren van banken, aangezien mijn expertise vanuit mijn PhD daarin de meeste waarde kon toevoegen. Door die specialisatie heb ik mij relatief snel kunnen ontwikkelen als strategieconsultant. Zowel verbreding als specialisatie zijn belangrijk in de ontwikkeling. Het is per persoon afhankelijk wat de juiste momenten in een carrière zijn om de verbreding weer op te zoeken of juist meer te specialiseren.
Ben je grote obstakels tegengekomen tijdens je loopbaan? En hoe ben je daarmee omgegaan?
Een van de dingen waar ik mee te maken kreeg toen ik net als strategieconsultant was begonnen, was dat het kantoor overgenomen werd door PwC. Dit bracht onzekerheden met zich mee en ik vroeg mij af wat de gevolgen voor mij daarvan zouden kunnen zijn. De manier waarop ik daarmee om ben gegaan, is dat ik dat heel pragmatisch en zakelijk heb bekeken. Het leek mij onlogisch om beslissingen te maken vanuit een angst voor een toekomst die er nog niet is.
Het was nog onduidelijk hoe deze fusie zou uitwerken. De onzekerheid daarover bracht risico’s met zich mee, maar ook kansen. Het leek mij beter om me vol in te zetten om er de maximale kansen uit te halen, in plaats van maatregelen te nemen uit angst voor de risico’s. Ik ben gewoon goed mijn best blijven doen. Ik dacht: als het allemaal toch tegenvalt, kan ik altijd nog andere stappen overwegen. En uiteindelijk is het een mooie kans gebleken. Die fusie heeft juist hele waardevolle deuren voor me geopend.
In mijn werk komen er binnen projecten soms vragen naar boven die ik niet direct kan beantwoorden. Dat is in het begin wel uitdagend, omdat je niet precies weet hoe je een vraag zult gaan oppakken.
Ik pak zo’n vraag dan op door het als een ui af te gaan pellen, beginnend bij de grootste brokken en het dan stap voor stap verder te structureren en analyseren.
Ik laat me niet afschrikken door die onzekerheid aan het begin, want ik vertrouw erop dat het goed komt en we de puzzel kunnen oplossen. Het helpt hierbij dat er veel mensen zijn met wie ik over de aanpak kan sparren en aan wie ik vragen kan stellen. Hiervoor kan ik contact opnemen met degenen die als mijn mentoren fungeren, maar ook de vele experts bij ons op kantoor. Ik vertrouw erop dat ik een project goed kan volbrengen, juist omdat ik niet alles uit mezelf hoeft te halen en om hulp kan vragen.
Hebben bepaalde gebeurtenissen in je privéleven je loopbaan beïnvloed? Op welke manier?
Het combineren van een ambitieuze baan en een privéleven is nooit heel makkelijk, ongeacht hoe je leven er uitziet. Wat belangrijk is, is de juiste balans vinden. Dit is soms lastig als je merkt dat je doorslaat naar de ene of andere kant, waardoor je net niet de gewenste kwaliteit op je werk kan leveren of dat je te veel moet opgeven in je privéleven. In mijn leven is dit een golvend patroon. Ik kan niet zeggen dat ik de juiste balans al helemaal heb gevonden, maar ik ga er wel bewust mee om.
Ik heb een tijd bijna alleen maar in het buitenland gezeten voor mijn werk. Dat was te combineren met mijn privéleven, maar het was ook belangrijk om daarna weer een periode meer in Nederland te werken.
Om de balans te vinden, moet je eerst zelf bedenken hoe het voor jou zou kunnen werken. Dan kun met je je werk proberen af te stemmen of ze dat kunnen faciliteren. Het is belangrijk dat je vanuit jezelf redeneert en daar wel eerst om vraagt, in plaats van je eerst te schikken naar de eisen van het werk en dan te ondervinden dat dat niet de juiste balans is. Mocht dat vanuit je werk dan niet te organiseren zijn, dan kun je altijd nog kijken wat alternatieven zijn. Ik heb nu veel meer controle over mijn eigen agenda dan in die beginjaren, dat maakt het makkelijker om daar de balans in te vinden.
Wie heeft je gesteund, aangemoedigd en/of geïnspireerd tijdens je loopbaan? Hoe is dat gegaan?
Diegene met wie ik veel kan sparren over mijn loopbaan, is mijn vader. Hij is zelf ondernemer, maar heeft ook een financiële achtergrond. Hij weet veel van de ondernemerswereld en het bedrijfsleven af.
Elke uitdaging die ik tegen kom, zoals uitdagingen of kansen op het werk, zijn onderwerpen waar ik goed met hem over kan sparren. Vanzelfsprekend houd ik daarbij de vertrouwelijkheid van mijn klanten en klantopdrachten nauw in de gaten.
Binnen kantoor zijn er redelijk wat informele/formele mentoren waar ik veelvuldig mee spar. Ik vind het inspirerend om te zien hoe de verschillende collega’s naar problemen kijken. Hierin kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke collega’s als rolmodel dienen. Vrouwelijke partners zijn voor mij bijvoorbeeld inspirerend in hoe zij hun vrouwelijkheid inzetten in hun privé- en werkbalans. Ik vind het waardevol om met hen te sparren over hoe ik hier mee om zou kunnen gaan.
Wie zijn voor jou belangrijke rolmodellen geweest in de sector?
Ik heb het boek gelezen van Sheryl Sandberg, waarin zij tips geeft die ik in mijn eigen loopbaan heb laten terugkomen. Bijvoorbeeld, als je denkt dat je bij een bedrijf weg zult gaan, om wat voor reden dan ook (zwangerschapsverlof etc.) moet je niet al ver daarvoor stoppen met het aangrijpen van bepaalde kansen. Het kan namelijk nog lang duren voordat je echt weg gaat en daardoor laat je veel kansen liggen. Zolang je ergens werkt, moet je alle kansen naar je toe trekken en grijpen.
Een ander rolmodel voor mij is Lokke Moerel. Zij was partner bij advocatenkantoor De Brauw, Blackstone, Westbroek en is een vooraanstaand persoon in het bedrijfsleven. Ze is heel actief op het gebied van vrouwen in het bedrijfsleven en ze is moeder van een stel tieners. Wat mij inspireert aan haar is dat het lijkt alsof zij goed gebalanceerd is en dat het allemaal goed samen kan gaan en daar zelf mee tevreden lijkt te zijn.
Vind je het belangrijk dat er vrouwen werken in de financieel/economische functies? Kun je uitleggen waarom?
Zeker, ik vind het belangrijk voor de kwaliteit van het werk en de verscheidenheid in perspectieven. Het is belangrijk voor de manier waarop naar dingen wordt gekeken en het type advies dat wordt gegeven.
Aan de andere kant heeft het een aantrekkende werking op vrouwen als er ergens veel vrouwen werken. Er zullen ongetwijfeld veel vrouwen zijn die dit ook ontzettend leuk werk vinden, en als er meer vrouwen werkzaam zijn in deze functies, zullen meer meiden zich ook gesterkt voelen om dat ook te gaan doen.
Dit biedt ook kansen voor de generaties na mij.
Wat maakt dat je vandaag de dag bent wie je bent en doet wat je doet?
Ik raak snel enthousiast als ik iets nieuws leer over een onderwerp. Dan wil ik er in duiken en meer leren. Bij elke nieuwe vraag van klanten word ik enthousiast en wil ik mij het onderwerp eigen maken. Dit maakt het voor mij makkelijk om hard te werken, omdat ik het werk ook echt heel leuk vind. Hier speelt ook een stukje perfectionisme mee. Van dit werk, van goed werk afleveren en problemen oplossen, kan ik veel voldoening krijgen. Ik werk ook veel met teams die ik begeleid en word enthousiast als ik zie hoe snel zij leren en stappen maken na een beetje begeleiding en coaching. Daarnaast heb ik ook een grote drive en kan mij echt vastbijten in dingen. Ik denk vaak: ‘Je bent dit gestart, nu ga je het afmaken ook.’
Heb je nog tips voor vrouwen die willen werken in de financiële/economische sector?
Laat je niet regeren door angst!
Een van de dingen die ik heb ervaren en veel zie is het verschil tussen mannen en vrouwen, hoe zij met tegenslag of onzekerheid om gaan. Vrouwen denken soms bij tegenslag dat dit betekent dat zij bepaalde vaardigheden (nog) niet hebben. Maar het is belangrijk om vertrouwen te hebben in je eigen kunnen. Ben je er bewust van dat mannelijke collega’s ook onzekerheden hebben, maar soms makkelijker vertrouwen op zichzelf en het aandurven om een moeilijke uitdaging als kans te zien en aan te grijpen. Heb er vertrouwen in dat jij het ook kunt, en grijp die kansen!
Werk.en.de Toekomst zet zich in voor het doorbreken van genderstereotypering in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en het verbeteren van de mogelijkheden om werk, zorg en leren met elkaar te combineren. Een samenwerking van Atria, Emancipator, Nederlandse Vrouwen Raad en VHTO.