Aletta van Nu: Jennifer Ebecilio

Aletta van Nu: Jennifer Ebecilio

Jennifer is een drukke duizendpoot. Ze heeft een imposante professionele carrière opgebouwd: ze is adviseur en personal coach, geeft workshops en trainingen. Haar focus ligt op diversiteit en vrouw & professionaliteit. Zo draagt ze bij aan de emancipatie van de vrouwen die ze tegenkomt in haar werk, in zowel hun persoonlijke als professionele leven.

Zelf weet ze de verschillende balletjes in haar leven goed hoog te houden en is ze volledig haarzelf in al haar rollen. Dit zou ze graag voor alle vrouwen willen: “vrouwen mogen wel wat meer in zichzelf gaan geloven.”

Wat is jou bijgebleven van de vrouwen- en emancipatiegeschiedenis?

” De gehele ontwikkeling van het vrouwenrecht vanaf het begin van de 19e eeuw boeit mij enorm. Deze interesse komt vooral doordat ik naast het feit dat ik vrouw ben, nog een andere ‘drempel’ bezit: ik ben een zwarte vrouw. Voor sommigen is dit een obstakel, maar persoonlijk heb ik er geen last van. Ik ben een zwarte vrouw, die hoogopgeleid en zelfstandig is. Ik zie dit als een groot pluspunt.”

Waar ben je zelf het meest trots op van wat je hebt bereikt?

“Ik ben erg trots op het feit dat ik mijn werk en mijn privéleven goed weet te combineren. Ik ben moeder van twee kinderen, maar tegelijkertijd lukt het mij uitstekend om de zakelijke balletjes in de lucht te houden. Gelukkig werkt mijn gezin hier ook aan mee en krijg ik alle steun die ik nodig heb. Zo heb ik altijd mijzelf kunnen zijn in mijn werk, wat ik het belangrijkste vind. Belangrijke waardes voor mij zijn vertrouwen, respect en vrijheid. Ik werk graag samen maar kan ook heel goed alleen werken. Ik ben zeker niet bang om mijn verantwoordelijkheid te nemen en het is voor mij een uitdaging om dat wat niet klopt, wel kloppend te maken. Als mij dat alleen niet lukt, dan schakel ik net zo gemakkelijk mijn netwerk in.”

Identificeer jij je nu als feminist en waarom?

“Ik vind wel dat ik een feministe genoemd mag worden. Mijn hele doen en laten is gebaseerd op mijn vrouw zijn. Dit geldt voor mijn persoonlijke groei en ontwikkeling, maar ook voor mijn zelfrespect en verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast ondersteun ik ook graag andere vrouwen en sta ik mijn ‘vrouwtje’ in de discussies met mannen over dit onderwerp. Ik ben echter geen feministe die tégen mannen is. Ik ga graag om met mannen, vooral als zij mij als gelijkwaardige gespreks- of zakenpartner kunnen zien .”

Hoe dragen jouw werkzaamheden bij aan de emancipatie van vrouwen?

“Ik draag bij door de workshops en trainingen die ik geef op het gebied van persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Ontwikkeling op het ene vlak sluit het andere namelijk niet uit. Kennis en inzicht in de eigen competenties is hierbij heel erg belangrijk. Zo kan je vragen beantwoorden als: Wie ben ik als vrouw? Waar sta ik als vrouw voor? Waar wil ik naar toe? Hoe houd ik mij staande in een samenleving die voornamelijk een ‘wittemanneningrijzepakkenbolwerk’ is? Antwoorden op deze vragen zijn cruciaal om in jezelf te gaan geloven als zakenvrouw. Ik doe dit zelf ook. Ik heb een zeer zakelijke insteek in mijn bedrijfsvoering en ik ben gericht op zichtbaar resultaat. In deze moeilijke tijd van crisis en recessie is dit ook erg belangrijk. Ik ben duidelijk, ‘to the point’ en benoem wat anders of beter kan. Ik word regelmatig als sparringpartner uitgenodigd, hierdoor weet ik dat mijn kritische maar mensgerichte benadering wordt gewaardeerd. ”

Aan welk concreet project werk je op dit moment, dat de positie van vrouwen beïnvloedt?

” Momenteel ben ik bezig met het opzetten van een ontwikkelmodule voor de bibliotheekbranche. Er werken veel vrouwen in deze wereld, maar zij hebben zich de afgelopen jaren onvoldoende kunnen ontwikkelen om meer in hun kracht te komen. Doordat de subsidiekranen steeds verder worden dichtgedraaid, wordt dit ook steeds moeilijker en ligt de hele bibliotheekbranche onder vuur. Dit vraagt een andere manier van doen en laten van de medewerkers, maar ook een andere wijze van leidinggeven en sturen van het management. Deze andere aanpak is nodig om meer inzicht in de eigen kennis, kunde en competenties van de medewerkers en het management te krijgen. Mijn module kan hier aan bijdragen. ”

Wat moet er volgens jou in de toekomst veranderen voor vrouwen?

“Ik zou graag zien dat vrouwen wat meer in zichzelf gaan geloven. Ik kom in mijn werk veel vrouwen tegen die erg kritisch zijn op zichzelf. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf of denken dat anderen die eisen aan hen stellen. Ze proberen aan een bepaald verwachtingspatroon te voldoen en dat vind ik zonde. Vrouwen mogen van mij wat meer vrijgevochten hun carrière opbouwen. Afhankelijk zijn van een man is niet meer van deze tijd wat mij betreft. Tegelijkertijd vind ik dat als een vrouw er voor kiest om wel afhankelijk te zijn van haar partner, dit een respectabele keuze is. Ze moet er echter dan wel zélf voor kiezen. Ook zie ik in mijn werk vaak het tegenovergestelde: vrouwen die zich groter voordoen dan ze zijn om maar te kunnen voldoen aan het imago van een ‘stevige zakenvrouw’. Deze vrouwen aan de top vinden het belangrijk om zichzelf masculien te presenteren, sommigen zelfs door grijze pakken te dragen. Dit lijkt mij ook niet de beste manier, vrouwen zouden veel meer vanuit hun vrouwelijke zelf hun werk moeten benaderen .”

Wat zijn je eigen ambities voor de toekomst?

“Mijn voornaamste ambitie is om over een aantal jaar mijn kinderen, die nu 15 en 10 jaar zijn, stevig en zelfstandig los te kunnen laten in de huidige maatschappij. Het belangrijkste hierbij is dat ze dicht bij zichzelf blijven, zichzelf respecteren en daarnaast doelgericht zijn. Zakelijk gezien heb ik de ambitie om meer bedrijven en organisaties kennis te laten maken met andere manieren van leiderschap. Mijn manier van het omgaan met leiderschap weet cultuur en feminiteit te combineren met toekomstgerichte zakelijkheid. De wereld is namelijk niet alleen maar wit of masculien. Het is mijn ambitie om te blijven vechten voor de kracht die van vrouwen uitgaat. Nog té vaak blijft die onuitgesproken of onzichtbaar. Kracht en doorzettingsvermogen zijn hard nodig, om als vrouw meer en volwaardiger te werken in deze maatschappij van witte mannen in grijze pakken .”

Delen:

Gerelateerde artikelen