Een vrouw moet beter presteren dan een man

blog Een vrouw moet beter presteren dan een man

Sylvana Simons krijgt de volle laag. Volgens de commentaren enerzijds omdat ze een kleurtje heeft en anderzijds omdat ze vrouw is. En die combinatie is dodelijk, zozeer zelfs dat ze beveiligd moet worden. Ieder weldenkend mens is het erover eens dat het verkondigen van je mening nooit mag leiden tot bedreigingen, en grove seksistische en racistische grappen. Gelukkig worden de daders van de bedreigingen van Simons aangepakt. Maar ook Hillary Clinton had behoorlijk wat last van seksisme. Commentaren en wetenschappers buitelen over elkaar heen met allerlei verklaringen en voorbeelden.

Vrouwen moeten beter hun best doen

Ik wil daar niet aan mee doen, ik weet het zo langzamerhand allemaal wel. Als vrouw moet je nu eenmaal beter je best doen en beter presteren dan een man in een vergelijkbare positie. En ja, dat is niet eerlijk. En ja, daar moet je tegen protesteren, die ongelijkheid moet je aan de kaak stellen. Maar je hebt er alleen niet zoveel aan. Het wordt snel een beetje zurig, klagerig, en als je eenmaal in die hoek zit, krijg je niks meer voor elkaar. We zouden een soort nationale komiek moeten hebben die op ludieke wijze steeds zulke ongelijkheden aan de kaak stelt. Wat Arjan Lubach deed met zijn site “Deze-mannen-kunnen-geen-vrouw-krijgen’ is vele malen effectiever dan de zoveelste conferentie over het nut van diversiteit of de loze quota-dreigementen van van onze minister.

Rolmodellen

Maar goed, ik ben geen Arjan Lubach, dus ik steek liever mijn tijd en energie in het zichtbaar maken van goede voorbeelden. In het motiveren van vrouwen om zichzelf zichtbaarder te maken. Zodat ze rolmodel kunnen zijn voor de geweldige goed opgeleide generatie meiden die nu op onze scholen en universiteiten zitten.

Ja, hoor ik je denken, maar dan zijn die vrouwen zichtbaar, en dan worden ze afgemaakt op twitter en in de media.

Inderdaad, dat risico loop je. Maar dat hoeft niet het einde te zijn. Daar hoef je je niet door laten te weerhouden. Want daar zijn remedies voor.

Wat kunnen wij doen?

Vrouwen zelf kunnen een olifantenhuid kweken. Trek je er niks van al die vuilspuiterij aan, dat kun je leren.

En wij kunnen die vrouwen helpen door ze positieve feedback te geven. Zo heb ik onlangs besloten dat iedere keer dat ik een geweldige vrouw op TV zie, of in de krant, dat ik positief over haar twitter en facebook, of ik stuur haar een mail. Als tegenwicht voor al het gif wat ze over zich heen zal krijgen na een publiekelijk optreden.

Volhouden

En vrouwen moeten doorgaan. Gewoon volhouden. Zo zie ik Eva Jinek, die in het begin ook de volle laag kreeg, steeds beter worden. Beatrijs de Graaf, onze nationale terrorisme-expert, ik vind haar geweldig. Barbara Baarsma, Wanda de Kanter, Ionica Smeets, Asha ten Broeke, Olcay Gulsen, Khadija Arib, Marlies Dekkers, Fidan Ekiz, Gerdi Verbeet, Claudia de Breij, Liesbeth van Tongeren, Marianne Thieme, Hirsi Ali, Maartje Paumen, Annemarie Jorritsma, onze vrouwelijke ministers en staatssecretarissen, Petra Grijzen, Femke Halsema, Mariëlle Tweebeeke, Jildou van der Bijl, Sheila Sitalsing, Annemarie van Gaal, Petra Stienen, een willekeurige opsomming van vakvrouwen die onze dochters laten zien dat je als vrouw je dromen kunt waarmaken.

Vakvrouwen die laten zien dat met hard werken, en een dikke huid, dromen te realiseren zijn.

Vakvrouwen die onze support én een hele diepe buiging verdienen.

drs Vreneli Stadelmaier, Feministe des Vaderlands (winnares van Joke Smit-prijs 2015), bedrijfskundige, auteur, performer, register-loopbaancoach en oprichter van SheConsult.

Delen:

Gerelateerde artikelen