Spuugzat

parel uit de collectie Spuugzat

Vrouwonvriendelijke en seksistische uitingen in de media zijn zeker vanaf de jaren 1970 een voortdurende bron van ergernis voor veel vrouwen en mannen. In 1974 ontstond er vanuit Man Vrouw Maatschappij (MVM) de Meld- en Regelkamer (MERK). Deze reageerde in woord en geschrift op uitlatingen, in het bijzonder in de media, die discriminerend waren voor mannen en vrouwen ten opzichte van elkaar. Daarnaast voerde de MERK actie tegen seksistische en discriminerende beelden in de media.

MERK stuurde ingezonden brieven naar kranten, bestookte reclamemakers met kritiek, reageerde op discriminerende personeelsadvertenties en hield lezingen. Eind 1986 staakte MERK haar werkzaamheden grotendeels, maar er zouden opvolgers komen.

In april 1992 wordt de Vrouwenaktiegroep Spuugzat opgericht uit onvrede met en protest tegen de toenemende vrouwonvriendelijke en seksistische reclame. Rond 1997 ging de werkgroep Zij/Hij in Beeld aan de slag met het aan de kaak stellen van stereotiepe beeldvorming over mannen en vrouwen.

Delen:

Gerelateerde artikelen