Dolle Mina lezing 2022 met Mona Eltahawy

  • Locatie: OBA Theater en online
  • Datum:
  • Tijd: 17:00
  • Type: lezing
14 jun Dolle Mina lezing 2022 met Mona Eltahawy

Hoe vrij zijn wij om onze eigen keuzes te maken over ons lichaam en onze seksualiteit?

In de Dolle Mina lezing gaat een internationaal invloedrijke spreker in op belangrijke feministische issues van nu. Dit jaar is dat de Egyptisch-Amerikaanse feminist Mona Eltahawy. Zij is journalist en voorvechter van vrouwenrechten en seksuele vrijheid. Haar strijdlustige en onbeschaamde houding inspireert meisjes en vrouwen wereldwijd om in actie te komen tegen ongelijkheid en onderdrukking.

Gemist? Je kunt de Dolle Mina lezing hier terugkijken

Zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt en hoe jij je leven wilt leiden. Kunnen we dat? Hebben we die vrijheid? 50 jaar geleden kwam de feministische actiegroep Dolle Mina in actie voor het zelfbeschikkingsrecht. Zij streden voor goede seksuele voorlichting, toegang tot abortus, gratis anticonceptie en tegen seksueel geweld. Wat hebben we sindsdien geleerd, en wat moet er nog veranderen? En belangrijker nog: wat kunnen we hieraan doen?

Dolle Mina en de seksuele revolutie

Met haar ludieke acties droeg Dolle Mina bij aan de seksuele revolutie van de jaren 70. Nu, 50 jaar later, is de seksuele revolutie nog steeds niet voltooid. Slut shaming en victim blaming maken het moeilijk voor jonge vrouwen om hun seksualiteit te ontdekken. De #MeToo beweging en de onthullingen over The Voice of Holland laten zien dat seksueel overschrijdend gedrag een groot maatschappelijk probleem is waar bijna iedere vrouw in haar leven mee te maken krijgt. En het debat over abortus laaide de afgelopen jaren weer op.

Met naast Mona Eltahawy ook Milou Deelen, Munganyende Hélène Christelle en feministische collectief S.P.E.A.K. bespreken we hoe het er nu voor staat met het zelfbeschikkingsrecht en de seksuele revolutie in Nederland. Hoe vrij zijn wij nog om onze eigen keuzes te maken over ons lichaam en onze seksualiteit? En wat moet er nog veranderen voor wij hier volledig vrij in zijn?

Voertaal: Engels

Tijd en locatie

Van 17.00 tot 18.30 uur.
OBA Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam

Aanmelden

De aanmelding voor de Dolle Mina lezing is gesloten en iedereen die zich heeft aangemeld heeft een bevestiging ontvangen. Als je deze niet hebt gehad, of een andere vraag hebt, kan je tot 16:00 mailen naar pr@atria.nl.
De Dolle Mina lezing is een initiatief van de Gemeente Amsterdam en is georganiseerd in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

De Dolle Mina lezing is hier online te bekijken

Over de sprekers

Mona Eltahawy

Mona Eltahawy is journalist, schrijver, moslim en feminist. Voor onder andere The Guardian, The New York Times en haar eigen platform Feminist Giant schrijft ze over vrouwenrechten en seksuele vrijheid. In 2011 werd zij tijdens een protest in Caïro gearresteerd, misbruikt en mishandeld door de Egyptische veiligheidsdienst. Hierna is zij nog openlijker gaan schrijven en spreken over haar seksualiteit. Eltahawy is auteur van de boeken Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution (2015), en Seven Necessary Sins for Women (2019).

Milou Deelen

Milou Deelen is journalist en activist. In 2017 ging zij viral met haar video over slut shaming en sindsdien is zij een bekende voorvechter van seksuele vrijheid. In mei 2022 verschijnt haar boek Hoe doen we het? waarin zij onderzoekt hoe het ervoor staat met seksuele gelijkwaardigheid in Nederland.

Munganyende Hélène Christelle

Munganyende Hélène Christelle is essayist en uitgever. Ze creëerde het crossmediale feministische audiocollectief Fufu & Dadels en schrijft maatschappijkritische essays voor onder andere De Correspondent en OneWorld. In haar werk reflecteert ze op zwart-zijn en vrouw-wording. Hierover stelde zij een essaybundel samen getiteld Liberté, Egalité, Beyoncé (2021).

Saida Derrazi van S.P.E.A.K.

Saida Derrazi is mensenrechtenactivist en medeoprichter van Week Tegen Racisme en S.P.E.A.K., een collectief dat zich uitspreekt tegen racisme en islamofobie. S.P.E.A.K. komt op voor het zelfbeschikkingsrecht van moslimvrouwen, zoals het recht om een eigen keuze te maken over het wel of niet dragen van een hoofddoek.

Dagvoorzitter: Maartje Laterveer

Maartje Laterveer is journalist, schrijver en spreker. Vrouwen en feminisme hebben haar bijzondere belangstelling, en ze onderzoekt graag vanuit verschillende perspectieven wat het betekent om vrouw te zijn in de 21e eeuw. Ze is auteur van de boeken Vrouwen & seks (2017) en Wolf (2019).

Beeld: Vormgeving: BUROBRAAK, foto Mona Eltahawy: Robert. E. Rutledge

Delen: