Dolle Mina lezing 2022 met Mona Eltahawy

  • Locatie: OBA Theater en online
  • Datum:
  • Tijd: 17:00
  • Type: lezing
14 jun Dolle Mina lezing 2022 met Mona Eltahawy

Hoe vrij zijn wij om onze eigen keuzes te maken over ons lichaam en onze seksualiteit?

In de Dolle Mina lezing gaat een internationaal invloedrijke spreker in op belangrijke feministische issues van nu. Dit jaar is dat de Egyptisch-Amerikaanse feminist Mona Eltahawy. Zij is journalist en voorvechter van vrouwenrechten en seksuele vrijheid. Haar strijdlustige en onbeschaamde houding inspireert meisjes en vrouwen wereldwijd om in actie te komen tegen ongelijkheid en onderdrukking.

Meld je aan voor het evenement of de livestream

Zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt en hoe jij je leven wilt leiden. Kunnen we dat? Hebben we die vrijheid? 50 jaar geleden kwam de feministische actiegroep Dolle Mina in actie voor het zelfbeschikkingsrecht. Zij streden voor goede seksuele voorlichting, toegang tot abortus, gratis anticonceptie en tegen seksueel geweld. Wat hebben we sindsdien geleerd, en wat moet er nog veranderen? En belangrijker nog: wat kunnen we hieraan doen?

Dolle Mina en de seksuele revolutie

Met haar ludieke acties droeg Dolle Mina bij aan de seksuele revolutie van de jaren 70. Nu, 50 jaar later, is de seksuele revolutie nog steeds niet voltooid. Slut shaming en victim blaming maken het moeilijk voor jonge vrouwen om hun seksualiteit te ontdekken. De #MeToo beweging en de onthullingen over The Voice of Holland laten zien dat seksueel overschrijdend gedrag een groot maatschappelijk probleem is waar bijna iedere vrouw in haar leven mee te maken krijgt. En het debat over abortus laaide de afgelopen jaren weer op.

Met naast Mona Eltahawy onder andere ook Milou Deelen en feministische collectief S.P.E.A.K.bespreken we hoe het er nu voor staat met het zelfbeschikkingsrecht en de seksuele revolutie in Nederland. Hoe vrij zijn wij nog om onze eigen keuzes te maken over ons lichaam en onze seksualiteit? En wat moet er nog veranderen voor wij hier volledig vrij in zijn?

Voertaal: Engels

Tijd en locatie

Van 17.00 tot 18.30 uur.
OBA Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam

Aanmelden

De lezing is openbaar: iedereen die zich interesseert in vrouwenrechten is welkom. De Dolle Mina lezing is een initiatief van de Gemeente Amsterdam en is georganiseerd in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Het programma vindt plaats in Theater OBA en is ook online te bekijken via een livestream. Toegang is gratis en aanmelden kan via onderstaande link.

Meld je hier aan voor het evenement of de livestream!

Over de sprekers

Mona Eltahawy

Mona Eltahawy is journalist, schrijver, moslim en feminist. Voor onder andere The Guardian, The New York Times en haar eigen platform Feminist Giant schrijft ze over vrouwenrechten en seksuele vrijheid. In 2011 werd zij tijdens een protest in Caïro gearresteerd, misbruikt en mishandeld door de Egyptische veiligheidsdienst. Hierna is zij nog openlijker gaan schrijven en spreken over haar seksualiteit. Eltahawy is auteur van de boeken Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution (2015), en Seven Necessary Sins for Women (2019).

Informatie over de andere sprekers volgt binnenkort!

Beeld: Vormgeving: BUROBRAAK, foto Mona Eltahawy: Robert. E. Rutledge

Delen: