Meer vrouwenstemmen in de raad
In de raadszaal van het stadhuis van Utrechts lanceerde Atria 5 februari 2016 het onderzoeksrapport Vrouwenstemmen in de raad. Ambities, belemmeringen en successen van vrouwen in de lokale politiek.
Vrouwen in de politiek
Jan van Zanen, burgemeester gemeente Utrecht en voorzitter VNG begint zijn welkom met de woorden: “Welkom dames en drie heren.” Want hoewel de zaal behoorlijk vol zit, zijn er slechts 3 mannen aanwezig. Volgens Van Zanen nemen er nog steeds te weinig vrouwen deel aan de lokale politiek. Hij pleit dan ook voor een gemeentebeleid gericht op diversiteit. Verder citeert hij Haya van Someren, prominent politica in de jaren zeventig, over wie hij een biografie schreef: “Ze vertelde ‘dat ze boekdelen kon vullen met “kleinerende opmerkingen van (vooral oudere) mannen toen zij nog een piepjong kamerlid was, stomme verwondering als bleek dat ‘zelfs een vrouw’ een begroting kon lezen en goed bedoelde beschermende maatregelen voor ‘het zwakke vrouwtje’.”
Laat je stem horen
Vrouwen stellen zich soms te bescheiden op, en dat moet je niet doen volgens Fatima Faïd, raadslid Haagse Stadspartij . Ze krijgt steun uit het publiek van Haseena Bakhtali, politiek leider stadsPartij Núwegein: “Vrouwen moeten hun mentaliteit veranderen en niet altijd hun best doen om aardig gevonden te worden.”
Corine van Egten, projectleider van het onderzoek bij Atria, noemt twee belangrijke oorzaken waarom het percentage vrouwen relatief laag is in de lokale politiek: “Er stromen weinig nieuwe vrouwen in en de uitstroom van vrouwen is relatief hoog in gemeenteraden. Vooral jongere vrouwen stoppen vaker tussentijds.”
Leer van het verleden
Voordat Renée Römkens (directeur Atria) het rapport overhandigt aan de vier panelleden blikt ze eerst nog even terug naar een inspirerende vrouw uit onze geschiedenis: Aletta Jacobs. Dankzij haar en vele andere moedige vrouwen hebben we nu al bijna 100 jaar kiesrecht voor vrouwen. “Het rapport laat zien dat die bijna honderd jaar van gelijke rechten nog niet vertaald zijn naar gelijke toegang en evenredige vertegenwoordiging.” Met dit onderzoek wil Atria graag bijdragen aan oplossingen. De ambitie is om in 2018 het percentage vrouwen te laten stijgen naar 50%. Römkens sluit af met de filosofie van Atria “Je kunt geen goede blik op de toekomst hebben als je niets hebt geleerd van het verleden”.
Iedereen aan zet!
Dagvoorzitter Songül Mutluer ( fractievoorzitter PvdA gemeente Zaanstad) leidt vervolgens het gesprek met vertegenwoordigers uit de landelijke en lokale politiek: Ellen Verkoelen (landelijk bestuurslid CDA), Aarti Soerdjbalie (gemeenteraadslid VVD gemeente Nieuwegein), Bernadette van den Berg (ambtelijk secretaris bestuurdersvereniging ChristenUnie) en Jacqueline Kalk (secretaris van het Centrum voor Lokaal bestuur PvdA).
Aan de slag
Zowel in het rapport als tijdens de bijeenkomst passeren vele aanbevelingen de revue. Een kleine selectie:
- ga aan de slag met persoonlijke werving
- benut de kweekvijvers uit de gemeente
- speel meer in op alle vormen van motivatie
- begin met gemeentelessen op scholen
- zorg voor diversiteit op de kieslijsten en hogere vergoedingen
- bezoek eens een politieke vergadering, het is ook je eigen verantwoordelijkheid
- zorg voor betere vergadertijden, zonder nachtwerk
- roep vrouwen op om actief te worden in de politiek
- doe wat aan je zichtbaarheid en breid je netwerk uit
- maak bespreekbaar in de raad hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen er altijd bij kan zijn bij vergaderingen
- wees zichtbaar op ‘het moderne marktplein’ Facebook hiermee kun je de toegankelijke politicus zijn