Week van het Digitaal Erfgoed
Van 7 t/m 14 april 2017 was de tweede Week van het Digitaal Erfgoed, georganiseerd door het Netwerk Digitaal Erfgoed. Door het hele land vonden bijeenkomsten en workshops plaats. Uiteraard was Atria erbij.
Netwerk Digitaal Erfgoed
Het Netwerk Digitaal Erfgoed is een samenwerkingsverband dat zich richt op de ontwikkeling van een stelsel van landelijke voorzieningen en diensten voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Het samenwerkingsverband is op initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) tot stand gekomen. Atria participeert in verschillende projecten:
- een pilot rond een leeromgeving voor digitale duurzaamheid. Hierin doen medewerkers van erfgoedinstellingen kennis op over de uitdagingen rond inname, opslag en beschikbaarstelling van digitale bronnen. Bronnen zoals digitale archieven en websites.
- certificering van een digitaal (e-depot) voor opslag van digitale bronnen
- Atria maakt deel uit van een vooruitstrevende groep erfgoedinstellingen die thesauri (terminologiebronnen) publiceren in een standaard. En deze koppelen aan elkaars bronnen, zodat de doorzoekbaarheid van collecties sterk verbeterd.
Digitaal erfgoed
De Week van het Digitaal Erfgoed begon met een grote conferentie waar mooie resultaten en een positief toekomstperspectief werden gedeeld. Goed nieuws was dat het samenwerkingsverband vanaf juni doorgaat in een coöperatie. Opgericht door de grote Nederlandse ‘erfgoedknooppunten’ (o.m. Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, Beeld en Geluid en de KNAW) waar ook andere erfgoedinstellingen uitgenodigd worden om aan deel te nemen. Verder werd er een nulmeting gepresenteerd over gebruik digitaal erfgoed. En de laatste stand van zaken in de plannen voor de komende jaren van het samenwerken rond digitaal erfgoed kwam aan de orde.
De rest van de week waren door het hele land vele bijeenkomsten. Atria was aanwezig bij sessies en workshops rond webarchivering en digitale duurzaamheid, de kosten en beleid hiervoor, de innovatieve mogelijkheden van het samenbrengen van collecties en thesauri, de mogelijkheden van verhalende aspecten in de presentatie van digitaal erfgoed, en tot slot de toekomstplannen rond het gedistribueerd netwerk van erfgoedcollecties. Al met al een zeer leerzame week waarmee Atria weer vol kennis en enthousiasme het komende jaar van ontwikkelingen binnen de eigen (digitale) muren en in het landelijk netwerk tegemoet ziet!