Museum Van Loon x Atria

tentoonstelling thora van loon egidius met o.a. mia boissevain en rosa manus bij de opening van de Tentoonstelling De Vrouw 1813-1913

T/m 29 augustus 2021 kun je de tentoonstelling herstory – vrouwen, verhalen, verandering gaan bekijken in Museum Van Loon

Verhalen uit de geschiedenis worden veelal verteld aan de hand van mannen, vrouwen komen niet of nauwelijks aan het woord. In deze tentoonstelling zet Museum Van Loon de vrouwen center-stage en vertelt samen met Atria herstory.

Koop ticket

Herstory

De rol die vrouwen speelden in de loop van de geschiedenis blijft vaak onderbelicht. Museum Van Loon hangt vol met portretten van vrouwen, elk met een eigen verhaal. In herstory – vrouwen, verhalen, verandering leren we tien van deze vrouwen beter kennen. Atria plaatst hun verhalen – ingebed in een welgesteld sociaal milieu – in een bredere maatschappelijke context. Scenes uit de levens van vrouwen tonen gezamenlijk hoe zij verandering bewerkstelligden in hun eigen omgeving; illustreren hoe mede door hun handelen de tijdgeest veranderde; en laten zien hoe geschiedschrijving langs vrouwelijke lijn een impactvolle toevoeging vormt op de bestaande mannelijke narratieven.

Vrouwen, verhalen, verandering

Aan de hand van portretten, foto’s, persoonlijke objecten en boeken komen de verhalen van verschillende vrouwen tot leven. Zoals het verhaal van de non-conformistische Antoinette de Bach-Van Loon. Wanneer het aankwam op de liefde trok ze zich niks van de regels aan. Toen ze erachter kwam dat haar echtgenoot vreemdging, ging ze haar eigen weg en scheidde ze van hem. Begin 20ste eeuw was het heel ongebruikelijk om te scheiden. Pas na 1971 werd het door een wetswijziging gemakkelijker om een huwelijk ongedaan te maken en het aantal scheidingen verdubbelde.

Of Lydia Kater (1869-1937), de kokkin van de familie Van Loon, die meer dan 40 jaar de keuken runde aan Keizersgracht 672. Tegelijkertijd streed tijdsgenoot Lizzy van Dorp voor de rechten en plichten van dienstboden en werkgeefsters en schreef het gelijknamige boek in 1914.

En Johanna Borski-van de Velde. Zij zette na de dood van haar man in 1814 zijn handelshuis voort. Opmerkelijk in een tijd waarin mannen de zakenwereld domineerden.

De historische verhalen worden aangevuld met de huidige vrouwelijke generaties Van Loon.

Plan je bezoek

Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam
Dagelijks open van 10 tot 17 uur.

Koop ticket

De tentoonstelling in Museum Van Loon is tot stand gekomen met de steun van Stichting Gifted Art en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Foto: Thora van Loon-Egidius, met Mia Boissevain en Rosa Manus bij de opening van de Tentoonstelling De Vrouw 1813-1913.

Delen: