35.000 jaar feest voor de Moeders

blog 35.000 jaar feest voor de Moeders

Maria, Jozef en Jezus vluchten voor de kindermoord door de soldaten van Herodes. Een boer die graankorrels zaait, helpt ze verder. Als dank zegent Maria zijn velden. Het graan begint onmiddellijk te groeien. Al snel komen de soldaten en informeren of de boer een gezin had gezien. Jawel, bij het inzaaien van het graan. De soldaten zien de volle, rijpe aren en keren onverrichter zake terug.

In dit verhaal is Maria zowel moeder als Grote Moeder. De moeder beschermt haar kind in een ruige wereld. Als Grote Moeder zegent ze het magisch groeiende graan. Maria verbindt oude godinnen met hedendaagse beelden over moeders.

Ontstaan van Moederdag

Moederdag bestaat meer dan 35.000 jaar. Het oudste beeld van een Moeder is 6 centimeter, gesneden uit mammoetivoor: de Venus van Hohe Fels. Ze puilt uit van vruchtbaarheid met dikke borsten, vulva en buik. In die tijd verzamelden mensen wilde spinazie, aardbeien en noten als levensonderhoud. Ze vierden de overvloed van Moeder Aarde in mei met veel eten en goede seks.

Tijdens het landbouwtijdperk droegen mensen een beeld van Cybele, Birgid of Maia om de oogst te zegenen, met een babyboom tot gevolg. Als het christendom zich verspreidt neemt Maria al deze moedergodinnen in zich op. Tot op de dag van vandaag wordt Maria tot meikoningin gekroond.

Rond 1640 bakten mensen in Engeland op Motherday cake voor de moeders. In de VS vierde een lerares honderd jaar geleden Moederdag voor haar eigen moeder. Haar nieuwe start voor dit meifeest staat tegenwoordig te boek als de herkomst van moederdag.

Stoere moeders

Terwijl ik dit schrijf buitelen moederdagaanbiedingen over mijn timeline op Twitter. De TamTam, jeugdblad van het WNF, schrijft over leuke, lieve, enge, wilde en stoere moeders. Giechelend verstopt mijn dochter beneden iets achter in de kast. Waarschijnlijk zelf gemaakt.

Mariamirakel

Tijdens mijn zoektocht naar Maria en de Grote Moeder voor mijn boek ‘Maria’s dochter, een magische reis naar de Grote Moeder’, heb ik de levenslustige traditie van Moederdag en meifeesten leren waarderen. Het zijn feesten van overvloed en vruchtbaarheid. Voor je kind, moeder, geliefden, werk, jezelf en de aarde. Dit jaar vier ik het met een processie om het verschijnen van mijn boek over deze tocht te vieren. Mensen kunnen zo de overvloed en mijn boek zelf beleven met een Mariamirakel op het ritme van de sjamanendrum.

Moederdagtip

Mijn Moederdagtip: maak je niet druk om de commercie van deze dag en vier het op je eigen manier. Heb een zoete avond met je partner als je een kind wilt krijgen. Ga met de bonusmoeders uit je leven naar de sauna en geniet van moederlijven in alle vormen en maten. Brandt een kaarsje bij Maria. Pluk bloemen met je kinderen en maak er bloemensoep van. Laat je zegenen door de Moeders.

Gastcolumniste is Kirsten Notten, filosoof, schrijver, priesteres.

Delen:

Gerelateerde artikelen