Uitgelicht voor de Black Achievement Month

blogs black achievement month simion blom

Voor de Black Achievement Month vroeg Atria vorig jaar vier mensen een bijzonder collectiestuk te belichten uit de archieven van zwarte vrouwen(bewegingen) die tegen het establishment in belangrijk werk hebben verricht.

Flamboyant laat zich niet temmen

chandra frank met nieuwsbrief van flamboyant

Curator, onderzoeker en schrijver Chandra Frank licht de nieuwsbrief uit van Flamboyant, het Landelijk Zwarte en Migranten Vrouwen Centrum, Bibliotheek en Documentatie Centrum in Amsterdam (1986 tot 1990).

Door het lezen van de nieuwsbrieven van Flamboyant, en de gesprekken met voormalige leden zoals Troetje Loewenthal, Kamala Kempadoo, en Cisca Pattiphilohy, in het kader van mijn promotie onderzoek, is Flamboyant opnieuw gaan leven.

Lees de blog van Chandra Frank

Kunstsalon Villa Baranka was als een moederrots

wigbertson julian isenia black achievement month villa baranka

Onderzoeker en mede-oprichter van Black Queer & Trans Resistance NL Wigbertson Julian Isenia licht een affiche uit van Villa Baranka, een kunstsalon voor en door kunstenaars met een biculturele achtergrond in Nederland (1986 tot 1989).
Lees de blog van Wigbertson Julian Isenia

Cassettes vol geschiedenis van de Zwarte Vrouwenradio

angela tellier over archief zwarte vrouwenadio black achievement month

Fotograaf, kunstenaar en schrijfster Angela Tellier licht in deze blog de uitzendingen uit van de Zwarte Vrouwenradio (1984 tot 1987).

Een middag lang begroef ik mijzelf in deze tijdcapsule. Ik bladerde door vergeelde pagina’s van notitieboeken en bestudeerde muzieklijsten en voorstellen voor thema’s binnen de programmering.

Lees de blog van Angela Tellier

Campagnes voor een inclusieve politiek

black achievement month simion blom

GroenLinks gemeenteraadslid Simion Blom licht een poster uit van de Stichting Landelijke Federatie Surinaamse Vrouwenzaken, die in de jaren ’90 een project was gestart om politieke representatie van vrouwen van kleur te stimuleren.

In het archief van Atria vond ik een affiche uit halverwege jaren 90. Een affiche als onderdeel van een campagne om meer vrouwen van kleur in de politiek te krijgen. Op de affiche zie ik een goede bekend van mij: Tara Oedayraj Singh Varma (LinksAkkoord, later GroenLinks). Tara is om verschillende redenen bijzonder.

Lees de blog van Simion Blom

Delen:

Gerelateerde artikelen