Biografieën van onderscheidende vrouwen

bijzondere vrouwen divers atria

In de database Biografieën verzamelt Atria informatie over de levensloop van vrouwen die een onderscheidende rol in de samenleving hebben gespeeld, of nog steeds spelen.

Vrouwen spelen in geschiedenis overzichten vaak een ondergeschikte rol. In de database  Biografieën vindt u veel pioniers. Vrouwen die belangrijke dingen hebben gedaan op hun eigen vakgebied, of die de eerste vrouw waren in een bepaald beroep. Denk bijvoorbeeld aan de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, de eerste vrouwelijke minister en de eerste vrouwelijke bankdirecteur. De vrouwen die worden opgenomen in de database zijn allen overleden.
Zoeken in de database Biografieën

Kijk ook eens in de volgende rubrieken:

Aletta van Nu

Atria wil met de Aletta’s van Nu, vrouwen van elke leeftijd laten zien dat zij hun dromen en ambities kunnen waarmaken. Net als Aletta Jacobs, die dankzij haar vastberadenheid als eerste vrouw in Nederland afstudeerde en arts werd, en zich actief inzette voor vrouwenrechten.
Lees de interviews met deze inspirerende vrouwen

Unforgettable Women

In de rubriek Unforgettable Women eert Atria recent overleden uitzonderlijke vrouwen die zich hebben ingezet voor mensenrechten en/of vrouwenrechten. Sommige van deze vrouwen halen zelden het nieuws, maar zijn in hun moed ‘onvergetelijk’ inspirerend, bijvoorbeeld omdat zij met gevaar voor eigen leven streden voor hun rechten. Als kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis geeft Atria deze vrouwen een ereplaats, zodat ze niet vergeten worden.

 

Delen: