In Memoriam: Ines Orobio de Castro

In Memoriam: Ines Orobio de Castro

Op 31 mei jl. is Ines Orobio de Castro (1949 – 2019) overleden. Ines heeft zich gedurende haar hele leven ingezet voor emancipatie van vrouwen en meisjes wereldwijd.

E-Quality en Atria

Vanaf 1998 was Ines als beleidsmedewerker werkzaam bij E-Quality, expertisecentrum voor gender en etniciteit, dat in 1998 ontstond uit een fusie tussen het project Aisa en de vrouwenorganisaties Arachne, het Instituut Vrouw & Arbeid en Women’s Exchange Programme International (WEP-I). Hiervoor werkte ze al enige jaren bij WEP-I . Vanaf 2012 – toen E-Quality met Aletta fuseerde tot het huidige Atria – tot aan haar pensioen in november 2014 was Ines werkzaam bij Atria als beleidsmedewerker op de afdeling Kennis en Advies.

Ines, die psycholoog was, promoveerde begin jaren negentig bij de vakgroep Vrouwenstudies aan de Universiteit van Utrecht met het proefschrift ‘Made to order: sex/gender in a transsexual perspective’ .

Internationaal werk

Ines werd gewaardeerd om haar inzet voor de Commission on the Status of Women van de Verenigde Naties en het VN-Vrouwenverdrag. Vanaf 2002 was ze actief betrokken bij het Netwerk VN-Vrouwenverdrag  en bleef dat tot na haar pensioen. In 2016 zat ze in het schrijfteam van de schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag 2016, waarin ze een bijdrage leverde over ‘beeldvorming en stereotypen’.

Betrokken

Maatschappelijk geëngageerd, dat was Ines onmiskenbaar. Zowel binnen als buiten kantooruren. Als fractievoorzitter voor GroenLinks zat ze in de deelraad Amsterdam Oost-Watergraafsmeer. Ook was ze actief als bestuurslid bij Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann en was ze jarenlang lid van de werknemersvertegenwoordiging van E-Quality. Daarnaast heeft Ines tal van publicaties op haar naam staan. Naast beleidsrapporten schreef ze artikelen voor bijvoorbeeld het feministies tijdschrift Katijf en het magazine E-Quality Matters.

We herinneren Ines als een warme en geëngageerde collega, die zich onvermoeibaar inzette voor de rechtspositie van vrouwen.

De uitvaart van Ines vindt plaats op vrijdag 7 juni 2019.

Lees verder:

Foto: Portret van Ines Orobio de Castro. Collectie IAV-Atria © Rogier Alleblas

Delen: