Buitengewoon hoogleraar ‘Gender en Etniciteit’

Gloria Wekker tijdens haar oratie. copyright: Mieke Schlaman

Met de benoeming van buitengewoon hoogleraar Gloria Wekker in 2004 is de erkenning van vrouwelijke intellectuelen van Surinaams-Nederlandse afkomst een feit.

Gloria Wekker

Gloria Wekker, geboren in Paramaribo op 13 juni 1950, is sociaal-cultureel antropoloog en verbonden aan de Leerstoelgroep Vrouwenstudies Letteren van de Universiteit Utrecht. Zij promoveert in 1992 aan de Universiteit van California te Los Angeles en doceert aan het Oberlin College. In 1994 verschijnt de bewerking van haar proefschrift: ‘Ik ben een Gouden Munt‘. In 2006 verschijnt een vervolg: ‘The politics of Passion. Women’s Sexual Culture in the Afro-Surinamese diaspora‘, waarin zij de ontwikkeling van de seksuele cultuur van Afro-Surinaamse vrouwen onder invloed van globalisering beschrijft. Bij haar benoeming tot buitengewoon hoogleraar op 19 april 2002, houdt Gloria Wekker haar oratie getiteld ‘Nesten bouwen op een winderige plek‘. Gloria Wekker is daarmee de eerste Surinaams-Nederlandse vrouwelijke hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. De leerstoel van Professor Wekker ‘Gender en etniciteit’ is door het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) ingesteld en is een nieuw vakgebied in Nederland. Wekker is tevens directeur van het expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit in het Hoger Onderwijs(GEM). GEM is verbonden aan de de Letterenfaculteit van de Universiteit Utrecht en streeft naar intercultureel, genderbewust onderwijs dat kansengelijkheid bevordert.

Schrijven

Wekker is veelzijdig: ze schrijft gedichten, en korte verhalen, publiceert artikelen over de Nederlandse multiculturele samenleving, over anti-racisme, (zwarte lesbische) liefde en seksualiteit, zwart (Nederlands) feminisme, de positie van zwarte, migranten en vluchtelingenvrouwen in Nederland, discriminatie, en onderwijs en zorg een caleidoscopisch (veelzijdig) perspectief.
Wekker is een markante vrouwelijke wetenschapper van Surinaamse afkomst. Zij behoort tot de generatie Surinaams-Nederlandse vrouwelijke wetenschappers zoals: Lucy Kortram ,lector Diversiteit en de Multiculturele Competentie; Philomena Essed, professor in de Verenigde Staten en in Nederland bekend om haar publicaties over alledaags racisme en diversiteit; en Lydia Singoredjo, gepromoveerd in Scheikunde.
Gloria Wekker is geaffilieerd onderzoeker bij Atria

Delen:

Gerelateerde artikelen