Rosa Manuslezing door Mineke Bosch

  • Locatie: Forumzaal Openbare Bibliotheek Amsterdam
  • Datum:
  • Tijd: 19:30
  • Type: Lezing
3 okt Rosa Manus achter haar bureau Collectie IAV Atria

Lezing (EN) van hoogleraar Moderne Geschiedenis Mineke Bosch over de politiek van de herinnering in het kader van de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Met een reactie van Maria Takayanagi, historica en archivaris bij de Parliament Archives in Londen.

Hoogleraar Moderne Geschiedenis Mineke Bosch geeft de 3e Rosa Manuslezing over de politiek van de herinnering in het kader van de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Co-referent is dr Maria Takayanagi, historica en archivaris in de Parliament Archives in Londen.

Met de jaarlijkse Rosa Manuslezing wil Atria wetenschappelijke ontwikkelingen die relevant zijn voor het terrein van de vrouwen- en gendergeschiedenis vanuit een internationaal perspectief kritisch belichten en zo de herinnering aan Rosa Manus als inspirator van de vrouwengeschiedschrijving levend houden.

Sprekers

Mineke Bosch is hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geldt als vooraanstaand expert op het terrein van geschiedenis van politieke cultuur en burgerschap, vrouwen en gendergeschiedenis en internationale vrouwenbewegingen. Ze schreef o.a. de biografie over Aletta Jacobs: Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid: Aletta Jacobs 1854-1929, (2005) en Strijd! De vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922 (2019). Ze was gastcurator van de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum (2019).

Dr Maria Takayanagi is historica en archivaris in de Parliament Archives in Londen. Haar onderzoek richt zich op vrouwen in de politiek aan het begin van de 20e eeuw. Ze was project manager en co-curator van ‘Vote 100’, het project van het Parlement om 100 jaar vrouwenkiesrecht voor sommige vrouwen en alle mannen te herdenken.

Locatie en tijdstip

De Rosa Manuslezing 2019 wordt gehouden in de Forumzaal van de OBA Centraal in Amsterdam, aan de Oosterdokskade 143. Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk de tentoonstelling De straat op!, over vrouwenkiesrecht en activisme in Amsterdam in de OBA Expo te bezoeken.

Inloop: 19:00
Aanvang programma: 19:30

Rosa Manuslezing

De Rosa Manuslezing is een eerbetoon aan een vrouw die van historische betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de positie van vrouwen, zowel als politiek volwaardige burgers als in de geschiedwetenschap. Rosa Manus (1881–1942) speelde een cruciale rol in de vrouwenkiesrecht-beweging en de vredesbeweging, zowel nationaal als internationaal. Ze was in 1935 een van de oprichters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV), de voorloper van het huidige Atria-archief.

Lees meer over Rosa Manus

Tentoonstelling De straat op!

In de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme, over vrouwenkiesrecht en activisme in Amsterdam komt de strijd van activisten van toen en nu tot leven. Centraal staan de opvallende gebeurtenissen en bijzondere verhalen van de vrouwen en mannen die tijdens de eerste feministische golf streden voor het vrouwenkiesrecht.

Aanmelden

Delen: