Preview Het archief in ontwikkeling

  • Locatie: Atria, bibliotheek
  • Datum:
  • Tijd: 10:00
  • Type: tentoonstelling
30 nov - 28 apr Preview Het archief in ontwikkeling

Preview van de tentoonstelling ‘Het archief in ontwikkeling: Achter de schermen van alternatieve archieven in Nederland’.

Bekijk hier de online expositie Het Archief in Ontwikkeling

Wanneer hoort iets thuis in het lesbische archief, en wanneer hoort het in het archief van de vrouwenbeweging? En moeten publicaties van auteurs van kleur op een eigen plank staan?

Het zijn vragen die worden gesteld door archiefmedewerkers in ‘alternatieve archieven’. Alternatieve archieven zijn erfgoedinstellingen die de historische bronnen bewaren van groepen van wie het erfgoed niet of nauwelijks verzameld werd door traditionele archieven, zoals LHBTI+ers, vrouwen en mensen van kleur.

Archiefmedewerkers maken besluiten over hoe de geschiedenis van deze bewegingen het beste bewaard en toegankelijk gemaakt kan worden. De vragen, gesprekken en discussies die hiermee samengaan vinden plaats achter de schermen. Bezoekers van archieven en documentatiecentra komen alleen in aanraking met de uiteindelijke resultaten van deze keuzes. Hierdoor lijkt het archief een neutrale opslagplek, waar geschiedenis simpelweg wordt bewaard en toegankelijk gemaakt. Deze tentoonstelling maakt zichtbaar welke selectieprocessen plaatsvinden achter de schermen van ‘alternatieve’ archieven in Nederland.

Met verschillende historische foto’s en documenten zoomt ‘Het archief in ontwikkeling’ in op momentopnamen uit de geschiedenis van collecties van de Nederlandse Lesbische Archieven, het Dokumentatiecentrum Homostudies, en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). Ontwikkelingen in de geschiedenis van de huidige instellingen IHLIA LGBTI Heritage en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, worden inzichtelijk gemaakt. Zo laat de tentoonstelling zien hoe archieven en hun groeiende collecties altijd in beweging zijn geweest.

De tentoonstelling is samengesteld door Noah Littel (promovendus aan de Universiteit Maastricht) in het kader van het onderzoeksproject The Critical Visitor: Intersectional Approaches for Rethinking & Retooling Accessibility and Inclusivity in Heritage Spaces.

Een preview van de tentoonstelling ‘Het archief in ontwikkeling: Achter de schermen van alternatieve archieven in Nederland’ is van 30 november tot en met 28 april 2022 te zien in de bibliotheek van Atria aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam. Aan de hand van een aantal afbeeldingen geeft deze preview een voorproefje van de tentoonstelling die vanaf 22 februari 2022 bij IHLIA te zien zal zijn.

De bibliotheek van Atria is geopend van dinsdag t/m donderdag van 10 tot 17 uur.

Beeld: borrel georganiseerd door het lesbisch archief Amsterdam, 2 juni 1989. Op de foto: Loes Siegmund (links), onbekend (rechts). Fotograaf: Marian Bakker.

Bekijk hier de online expositie Het Archief in Ontwikkeling, een digitale weergave van de fysieke tentoonstelling die tot begin mei bij IHLIA te zien is geweest.

Delen: