Livestream F-lab met Maria Liberia Peters [2019]

  • Locatie: Atria, bibliotheek
  • Datum:
  • Tijd: 12:00
  • Type: Live stream
28 okt Livestream F-lab met Maria Liberia Peters [2019]

Opiniemakers gaan in gesprek met voormalig minister president van de Nederlandse Antillen Maria Liberia Peters. Het F-lab is besloten, maar is voor iedereen te volgen via een live stream.

Bekijk de opname – deel 1

Bekijk de opname – deel 2

Maria Liberia Peters

Maria Liberia Peters was in de jaren 80 en 90 premier van de Nederlandse Antillen. Ze is de eerste langzittende vrouwelijke premier binnen het Koninkrijk der Nederlanden (in 1977 was Lucina da Costa Gomez-Matheeuws kort premier). Haar werk voor de vrouwenbeweging was het begin van haar politieke carrière. Peters leidde de vrouwenbeweging van de Partido Nashonal di Pueblo (PNP) en werd later de leider van deze partij. In 1984 werd Maria Liberia Peters minister-president van de Nederlandse Antillen. Ze bleef dit vier kabinetten lang, tot 1994, met een onderbreking van 2 jaar. De oliecrisis en Shell’s dreigende vertrek uit Curaçao en het referendum over de staatkundige toekomst van het eiland vormden bewogen momenten in haar carrière. Maria Liberia Peters kende grote populariteit, ze werd ‘de wens van het volk’ genoemd en was een politiek rolmodel voor vrouwen. Ze is nog altijd lid van de Nationale Volkspartij en van de Council of Women World Leaders, een wereldwijd netwerk van huidige en voormalige vrouwelijke minister presidenten.

Het gesprek met Maria Liberia Peters zal worden ingeleid met een interview door Valika Smeulders. Zij is onderzoeker en curator, gespecialiseerd in cultureel erfgoed, diversiteit en het koloniale verleden. Bij het KITLV doet zij onderzoek naar de diaspora van Aruba, Bonaire en Curaçao en nieuwe definities van erfgoed. Bij het Rijksmuseum werkt ze momenteel aan een tentoonstelling over Nederland en de slavernij.

Maria Liberia Peters is in Nederland naar aanleiding van de tentoonstelling De straat op: 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme. Maandag 28 oktober 2019 in de avond is Maria Liberia Peters bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Dinsdag 29 oktober 2019 is ze bij De geschiedenisles die je nooit had gehad, georganiseerd door De F-Site en de Maand van de Geschiedenis in de Rode Hoed in Amsterdam.

Delen: