Anne Biegel – biografie

rode boekenkasten in bibliotheek atria

Journalist en publicist. In 1938 was zij het eerste vrouwelijk redactielid bij het katholieke dagblad De Tijd.

Anne Biegel werd geboren in een gezin van 9 kinderen. Paul Biegel, de latere kinderboekenschrijver, was haar jongere broer. Na de HBS bezocht ze de School voor Maatschappelijk Werk in Amsterdam en was enige tijd werkzaam als sociaal werker voor de Leidse Kinderbescherming. Intussen werkte ze ook als freelance journalist. Vanaf 1933 was zij onder andere werkzaam bij de Katholieke Illustratie en de Nieuwe Rotterdamsche Courant. In 1938 werd zij door de hoofdredacteur van het katholiek dagblad De Tijd gevraagd om redacteur van de nieuwe vrouwenpagina te worden. Jarenlang was Biegel de enige vrouw bij De Tijd. Haar mannelijke collega’s wisten niet goed raad met haar aanwezigheid en creëerden daarom een aparte werkplek voor haar: in het oude keukentje.

Wie: Anne Biegel
Geboortedatum: 25 december 1905
Geboorteplaats: Bussum, Nederland
Sterfdatum: 6 april 2004
Plaats van overlijden: Bussum, Nederland
Alternatieve naam: Annetje Biegel

Het leven van Anne Biegel

Ruim 32 jaar bleef ze bij De Tijd, tot haar pensionering in 1970. Voor de oorlog bracht zij op haar vrouwenpagina voornamelijk het ‘zachte nieuws’. Zij schreef artikelen over de zogenaamde ‘k-onderwerpen’, zoals ze het zelf in een interview beschreef: ‘kamerplanten, kleding, kinderen, keuken, kerk…’. Na de oorlog bracht zij meer geëmancipeerde onderwerpen, door te schrijven over de rol van vrouwen in de maatschappelijke veranderingen. Ook werkte zij na de oorlog voor andere tijdschriften, en vertaalde zij boeken uit de Scandinavische talen.

Anne Biegel was van huis uit katholiek, maar bezocht sinds 1938 ook de Russisch-orthodoxe kerk. Zij had een bijzondere interesse voor het kloosterleven, een onderwerp waar zij regelmatig over schreef.

Na haar pensionering bleef ze samen met haar vriendin en collega Heleen Swildens elke week een vrouwenpagina voor De Tijd verzorgen, met interviews en reportages uit binnen- en buitenland, waarvoor ze meestal zelf op pad gingen. Samen met Heleen Swildens schreef Anne Biegel ook een aantal boeken in briefvorm over ouder worden: M’n bril in de ijskast (1987), Een vinger in de pap (1989) en Verlengd bestaan (1995). Het was de eerste keer dat er werd geschreven over de dagelijkse ervaring van het ouder worden, en de boeken hadden direct een enorm succes. M’n bril in de ijskast was in 4 weken uitverkocht en haalde 9 drukken. Tot op hoge leeftijd bleef Anne Biegel actief en geïnteresseerd. Zo zette zij zich na haar tachtigste nog in voor ter dood veroordeelden in de Verenigde Staten.

Bronnen

  • Eva schilt een appeltje, Anne Biegel (1905-2004), Helmi van Stratum-van Beeck, In: Dispuutnieuws, (2004), nr. 2 (Katholiek Vrouwen Dispuut, in biografische map 196)
  • ‘Het moeilijke is willen en niet kunnen…’. In gesprek met Anne Biegel, Wil Merkies, In: WOUW Netwerk Nieuws, nr. 39, (sept. 1996) (Biografische map 196)
  • ‘Roomse dochters’: Katholieke vrouwen en hun beweging, Marjet Derks, Catharina Halkes, Annelies van Heijst, 1992

Auteur biografie: Eva van der Plas

Publicaties van Anne Biegel:

  • Verlengd bestaan: nieuwe brieven van de auteurs van ‘M’n bril in de ijskast’, 1995
  • Een vinger in de pap: een nieuwe reeks brieven van twee journalisten die dagelijks ervaren hoe oud-zijn voelt, 1989
  • M’n bril in de ijstkast: Briefwisseling van twee journalisten die dagelijks ervaren hoe oud-zijn voelt, 1987
  • Vrouw vandaag, Anne Biegel (red.), Helene Swildens (red.), 1960
  • Drie Anna’s vertellen van Amerika, Anna Hudig, Anna Holdert, Anne Biegel, 1947

Literatuur over haar:

  • ‘Roomse dochters’: Katholieke vrouwen en hun beweging, 1992

ArchievenArchief Anne Biegel (1905-2005) (Atria)

Lees ook:

Delen:

Gerelateerde artikelen