Gendergeschiedenisdag 2018
- Locatie: Atria, auditorium
- Datum:
- Tijd: 0:00
Tijdens de jaarlijkse Gendergeschiedenisdag van Atria & de VVG wordt de geschiedenis belicht door een genderbril. Dit jaar staat de dag in het teken van (de opmaat naar) 100 jaar vrouwenkiesrecht. Daarnaast worden actuele initiatieven op het gebied van gendergeschiedenis belicht. Zoals ieder jaar wordt ook de Johanna Naberprijs uitgereikt voor de beste scriptie op het gebied van vrouwen- en gendergeschiedenis!
100 jaar vrouwen in de politiek
Wist je dat vrouwen die voor het eerst in de gemeenteraad kwamen meestal gehuwd waren en vaak kinderen hadden? Dat was bijzonder, omdat er een sterke moraal heerste dat getrouwde vrouwen thuis moesten blijven om voor het huishouden, hun man en eventuele kinderen te zorgen. Er waren zelfs beroepsverboden voor gehuwde vrouwen. Naast een terugblik ook een blik op de toekomst, hoe staat het ervoor met het huidige algemene kiesrecht en de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek?
Hoogleraar Moderne Geschiedenis Mineke Bosch, historica Margit van der Steen en ProDemos-projectmedewerker Christa van Zeggeren en geven tijdens het ochtendprogramma presentaties over de betekenis van 100 jaar vrouwenkiesrecht.
Initiatieven die vrouwengeschiedenis belichten
In het middagprogramma worden acht pitches gepresenteerd over het belang van vrouwen- en gendergeschiedenis.
Wist je bijvoorbeeld dat slechts 11% van de Wikipedia pagina’s gaat over een vrouw? Atria-beeldarchivaris Evelien Rijsbosch vertelt over de werkgroep van Wikimedia, die de gendergap op Wikipedia probeert te verkleinen door artikelen te schrijven over bijvoorbeeld een vrouwelijke hoogleraar, politicus of activist.
Oprichter van het educatieve platform Van Gisteren Agnes Cremers vertelt over de F-Site: een online educatieplatform met lesmateriaal over vrouwen in de geschiedenis. Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft?
Daarnaast worden ook andere recente en belangrijke initiatieven belicht. Lonneke Geerlings vertelt over de vernieuwde website van de VVG, Noortje Willems over de laatste uitgave van het Yearbook of Women’s History Gender and Archiving, Ulla Jansz en Myriam Everard over de Wilhelmina Drucker Fundatie, Greetje Bijl over Historica, Simone Vermeeren over het platform Jonge Historici en Ton van der Molen over de publicatie 1001 vrouwen.
Johanna Naberprijs
De Johanna W.A. Naberprijs gaat jaarlijks naar de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. De prijs wordt uitgeloofd door Atria en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG).
Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro, en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.
De dag wordt feestelijk afgesloten met een borrel.
Programma
13.00 uur: Inloop met koffie en thee
13.15 uur: Drie presentaties over de betekenis van 100 jaar vrouwenkiesrecht.
14.30 uur: Gendergeschiedenis nu. Korte presentaties van actuele projecten en activiteiten:
16.00 uur: Uitreiking Johanna Naberprijs voor de beste M.A. scriptie op het terrein van gendergeschiedenis door Mieke Aerts. De Johanna Naberprijs wordt in samenwerking met Atria georganiseerd.
16.30 uur: Borrel
Locatie
Auditorium en bibliotheek van Atria, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam.
Johanna W.A. Naber (1859-1941)
De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies en in 1935 één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging, waaruit Atria is voortgekomen. Johanna Naber heeft een groot deel van haar leven gewijd aan het zichtbaar maken van vrouwen in de geschiedenis. De winnaar van de naar Naber vernoemde prijs krijgt een bedrag van €500 en een publicatie in het tijdschrift Historica!
Aanmelden
Voor leden van de VVG is de entree gratis, anderen betalen €5,00 (inclusief borrel) voor het programma.