Over ons

Atria is het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Nergens in Europa vind je meer informatie over gender, historie en de strijd voor gelijke rechten. We verzamelen, beheren en delen het erfgoed van vrouwen en de vrouwenbewegingen. Aan de hand van onze bijzondere collectie en op basis van wetenschappelijk onderzoek zetten we ons in voor gelijkwaardigheid en gelijke behandeling. 

Over ons

1935

Drie vrouwen van verschillende generaties sloegen in 1935 de handen ineen en startten in Amsterdam het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV). Rosa Manus, één van de oprichters van het IAV dat later Atria zou worden, stelde: without documents, no history. Met het nieuwe instituut maakte het IAV het werk en de strijd van vrouwen zichtbaar. Atria zet zich tot op de dag van vandaag in om de verhalen te vertellen van mensen die tot nu toe onzichtbaar zijn gebleven.

Onze collecties

Atria's archief van organisaties en personen meet bijna 1600 meter. We beheren meer dan 117.000 boeken, 27.000 foto's, ruim 5000 affiches, 51 schilderijen, 16 hoofddeksels en hoofddoeken, 4 spandoeken van de Dolle Mina's en nog veel meer bijzondere voorwerpen van de vrouwenbeweging zoals een motorpak, een fluit en een heksenbezem.

Bekijk onze webspecials en de uitgebreide collectie.

Onderzoek

Met onze collecties, kennis en informatie reflecteren we op hedendaagse thema's en stimuleren we het debat over de positie van vrouwen en meiden, in al hun diversiteit. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek naar gendergelijkheid en gendergerelateerd onderwerpen en brengen we maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in kaart. Zo draagt Atria bij aan gelijke behandeling én gelijke kansen voor iedereen.

Over ons

Thema's