Factsheet Gelijke beloning v/m

factsheet Factsheet Gelijke beloning v/m

Equal Pay Day valt dit jaar in Nederland op 4 maart. In verschillende landen vindt ergens rond deze tijd een Equal Pay Day plaats. De gedachte achter de Equal Pay Day is dat vrouwen tot die datum in een jaar als het ware voor niets gewerkt hebben, gegeven de gemiddelde beloningsachterstand op mannen (de loonkloof). In de Verenigde Staten valt Equal Pay Day bijvoorbeeld op 12 april 2016.

Loonkloof

De loonkloof betekent dat de gemiddelde vrouw langer moet werken dan de gemiddelde man om hetzelfde maandinkomen te verdienen. Dit betekent ook dat mannen ‘sneller’ economisch zelfstandig zijn dan vrouwen: de gemiddelde man moet hier circa 2 dagen (16 uur per week) voor werken, de gemiddelde vrouw een halve dag meer (20 uur per week).
WOMEN Inc. heeft berekend dat in een werkend leven het gemiddelde loonverschil tussen vrouwen en mannen ten gevolge van de loonkloof oploopt tot 300.000 euro. Dit loonverschil leidt ook tot lagere aanvullende pensioenen voor vrouwen.

Jonge generatie

Er is ook goed nieuws: de jonge generatie vrouwen heeft nauwelijks meer een loonkloof ten opzichte van mannen van dezelfde leeftijd. En nou maar hopen dat dat zo blijft als de kinderen komen …

Delen:

Gerelateerde artikelen