Voor het eerst in de geschiedenis wordt een vrouw SGP-wethouder

in het nieuws affiche met tekst kom uit je stekkie - kies een openbaar plekkie

Paula Schot (27) wordt wethouder in de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. Zij is de eerste vrouw in de geschiedenis die wethouder wordt voor de SGP. Op rtlnieuws.nl zegt ze:

“Als het om het vrouwenstandpunt gaat, zijn er binnen de SGP verschillende stromingen. Er is een die zegt: vrouwen horen niet op bestuurlijke functies. Een andere stroming heeft daar geen moeite mee. Ik behoor tot die laatste, dat is duidelijk.”

Zeeland had in 2014 ook al de primeur van het eerste vrouwelijke SGP-gemeenteraadslid: Lilian Janse. In de rubriek Zij in de politiek vertelt ze op welke successen ze trots is en hoe ze omgaat met obstakels in haar carrière.

Vrouwenstandpunt SGP

Over het vrouwenstandpunt van de orthodox-christelijke partij wordt al tientallen jaren gediscussieerd. In 1984 werden enkele vrouwen lid van de Haagse kiesvereniging van de SGP. Een van hen, Riet Grabijn-van Putten, kwam in 1991 landelijk in het nieuws toen haar een toegangskaart voor de partijdag werd geweigerd omdat ze een vrouw was. Na het dreigen met een kort geding mocht ze in 1992 aanwezig zijn bij de algemene ledenvergadering. Stap voor stap kwamen er veranderingen, mede dankzij jarenlange procedures door Bureau Clara Wichmann. In 2006 mochten vrouwen lid worden van de SGP, maar zich niet verkiesbaar stellen. Sinds 2013 kunnen vrouwen een plaats krijgen op de kandidatenlijst van de partij. Maar in het beginselprogramma van de SGP staat nog steeds dat het regeerambt de vrouw niet toekomt.

Vrouwen in de gemeenteraad

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de groei van vrouwen in de gemeenteraad gestaag
toegenomen van 2% in 1946 tot 32% in 2018. In veel gemeenten zitten partijen te springen om nieuwe raadsleden. Vooral aan jongeren en vrouwen is een groot tekort. Volgend jaar zullen veel politieke partijen de kandidatencommissies instellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Een van de tips voor hen uit de handreiking Meer vrouwen in de gemeenteraad is om vaker buiten de partij te zoeken naar vrouwelijk talent, zoals in besturen van lokale organisaties en verenigingen, in ouderraden van scholen, onder vloggers, etc. Daarbij is het persoonlijk benaderen van vrouwen heel belangrijk.

Publicaties

Publicaties over de SGP, de SGP en het vrouwenvraagstuk en verschillende vrouwen die een rol spelen in de SGP in de collectie van Atria:

Beeld: gedeelte uit affiche van de Vereniging voor Vrouwenbelangen met oproep voor deelname aan de verkiezingen en aan de politiek, Collectie IAV-Atria

Delen:

Gerelateerde artikelen