Marga Klompé – biografie

biografie portret van marga klompé eerste vrouwelijke minister van nederland

Marga Klompé was politica en de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Ze was ook de eerste vrouwelijke Minister van Staat en de oprichtster van het Katholiek Vrouwen Dispuut.
Marga Klompé was in 1956 de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Ze was een politiek zwaargewicht in de KVP, een vertrouwelinge van Romme, die als Tweede Kamerlid buitenland-woordvoerder van haar fractie was, met belangstelling voor de Europese samenwerking. Ze volgde in 1956 Van Thiel op als minister van Maatschappelijk Werk.

Wie: Marga Klompé
Geboortedatum: 16 augustus 1912
Geboorteplaats: Arnhem, Nederland
Sterfdatum: 28 oktober 1986
Plaats van overlijden: Den Haag, Nederland
Alternatieve naam: Margaretha Albertina Maria Klompé

Het leven van Marga Klompé

De vader van Klompé was Joannes Petrus Maria Klompé, eigenaar van een postpapierbedrijfje, en haar moeder Ursula Maria Josepha Aloijsia Verdang. Klompé studeerde scheikunde (1929 tot 1937), natuurkunde (doctoraal) tot 1942 en daarna medicijnen vanaf 1942. Deze studie moest ze afbreken in verband met sluiten van de Universiteit.
Marga Klompé was gepromoveerd in de scheikunde en aanvankelijk docente op dat terrein. In de oorlog was ze actief in het verzet als koerierster. Na de oorlog heeft ze zich meteen ingezet voor de wederopbouw. Voor haar was het een vanzelfsprekende zaak dat vrouwen in beginsel even geschikt waren als mannen voor welke functie dan ook. Dit was voor haar een drijfveer om ook politiek bezig te zijn.

Geërgerd door het feit dat de verkiezingen van 1946 geen enkele katholieke vrouw in de Tweede Kamer hadden gebracht, richtte Klompé samen met haar studievriendin Wally van Lanschot in februari 1947 het Roomsch Katholiek Vrouwendispuut op om vrouwen met tijd en aanleg te mobliliseren voor het publieke leven. Dit deed ze vol overtuiging en groeide in de politiek door.

Als Tweede Kamerlid was zij woordvoerder buitenland voor haar fractie en had ze grote belangstelling voor de Europese samenwerking. Klompé bracht in 1963 de Algemene Bijstandswet tot stand. Ze vormde in het kabinet-De Jong in haar eentje op de linkervleugel een essentiële steunpilaar. Ze was een vrouw met veel gezag in het parlement, die door haar mannelijke collega’s vaak vriendschappelijk werd geplaagd om de grote ernst waarmee zij haar taken uitvoerde.

Op 26 augustus 1969 baarden de kussen die de homoseksuele schrijver Gerard van het Reve haar gaf bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs veel opzien.
Marga Klompé, uit de collectie van Atria: 032-027

Publicaties van Marga Klompé

Literatuur over Marga Klompé:

Fotocredits: Jacques Meijer, collectie IAV-Atria

Delen:

Gerelateerde artikelen