Checklist gendergelijkheid in verkiezingsprogramma’s

check op gendergelijkheid in partijprogramma's

Samen met WOMEN Inc. maakten we de Gendergelijkheid checklist voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Hiermee kunnen de verkiezingsprogramma-commissies nagaan of er in hun concept-partijprogramma’s nog bouwstenen ontbreken die belangrijk zijn voor gendergelijkheid in Nederland.

Bekijk de Gendergelijkheid checklist

Gelijke kansen in Nederland

Op het gebied van gendergelijkheid loopt Nederland ver achter in vergelijking met andere landen. We staan op plek 38 in de recent verschenen Global Gender Index. Op deze internationale ranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum zakte Nederland 11 plaatsen. Landen als Mexico, Slovenië en Uruguay staan nu boven ons. Om de positie van Nederland te verbeteren, roepen wij de politiek en overheid op om de komende regeerperiode op verschillende terreinen in actie te komen. Politieke partijen kunnen daarvoor deze handige Gendergelijkheid checklist gebruiken.

Gendergelijkheid in de verkiezingsprogramma’s

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer zullen WOMEN Inc. en Atria de verschillende verkiezingsprogramma’s doornemen om aan de kiezers aan te geven welke partijen zich hard maken voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Met groen, oranje en rood gaan we inzichtelijk maken in hoeverre de politieke partijen zich hiervoor willen zetten.

Toelichting checklist

De punten in deze checklist zijn tot stand gekomen op basis van het 6-puntenplan van WOMEN Inc., en eerder onderzoek en beleidsadvies van Atria. Voor de stellingen over preventie van seksueel geweld en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid hebben wij mede de expertise gebruikt van Rutgers, Kenniscentrum seksualiteit.

Delen: