Vrouwentijdschriften online op historische portal Delpher

nieuws paginas uit tijdschrift vrouwen in portal delpher

Steeds meer belangrijke historische tijdschriften uit de collectie van Atria staan online op Delpher en kun je integraal doorzoeken. Een prachtige bron van informatie voor studenten, onderzoekers en wetenschappers!

Er zijn onlangs weer 14 nieuwe vrouwentijdschriften toegevoegd aan Delpher, o.a: Het gelukkige huisgezin (1904 – 1928), Mededeelingen voor de propaganda onder de vrouwen  (1928 – 1940), De huishouding: tijdschrift voor moderne huisvrouwen (1930 – 1937) en Mededeelingen van het Nationaal Bureau voor Vrouwenarbeid  (1924 – 1932).

Delpher en ‘vergeten vrouwen’

Behalve bekende feministen als Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker werkten er in de eerste helft 20e eeuw nog zoveel andere vrouwen voor de ‘vrouwenzaak’ in vrouwenbewegingen, vrouwenorganisaties en lagere overheden in Nederland. Over hen is vaak nog maar weinig bekend. Wie waren deze vrouwen en wat voor rol hebben zij gespeeld? In Delpher kunnen deze ‘vergeten vrouwen’ nu eenvoudiger met één zoekactie uit de schaduw worden gehaald, maar ook in hun context geplaatst. Delpher zoekt namelijk niet alleen in de vrouwentijdschriften van Atria, maar tegelijkertijd ook in ruim 100 miljoen andere gedigitaliseerde Nederlandse kranten, tijdschriften en boeken.

Neem een vrouw als ‘Dien Duiker-Blekkink’, actief in de socialistische vrouwenbeweging, wordt in 1919 als een van de eerste vrouwen gekozen als Statenlid in Zeeland. Uit de krantenberichten in dezelfde zoekactie valt te lezen, dat er commotie ontstaat rond haar persoon in 1920. Mevrouw Duiker-Blekkink gaat dan in beroep bij de Raad van State tegen het feit dat zij als getrouwde vrouw het recht op haar zetel in de Zeeuwse Provinciale Staten dreigt te verliezen door de verhuizing van haar man naar Nijmegen. Helaas verliest zij de zaak!
Dien Duiker-Blekkink in beroep bij de Raad van State (Algemeen Handelsblad)

Metamorfoze

De vrouwentijdschriften zijn gedigitaliseerd in samenwerking met Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed. Zo’n 250.000 pagina’s aan tijdschriftartikelen uit de periode 1882-1960 zullen door dit conserveringsprogramma digitaal beschikbaar komen in Delpher. Artikelen over thema’s als vrouwenkiesrecht, vrouwenarbeid, zorg, vrouwenberoepen, naald- en handenarbeid, gezin en kinderen.

De eerste 65 vrouwentijdschriften van Atria met een totaal van meer dan 185.000 pagina’s staan online. De komende jaren zullen nog meer vrouwentijdschriften uit de Atria-collectie aan Delpher toegevoegd worden.

Zelf een kijkje nemen?

Wil je de tijdschriften van Atria zelf eens bekijken op Delpher? Filter op ‘Tijdschriften’, vul een zoekterm in – bijvoorbeeld de titel (met aanhalingstekens): “vereeniging voor vrouwenkiesrecht” – en klik op een aflevering. In de linker kolom is dan te zien welke informatie te vinden is op afleveringsniveau.

Delen: