Internationaal onderzoek naar bi+ mensen

onderzoek biseksual pride flag

In opdracht van Bi+ Nederland heeft Atria een internationale kennissynthese geschreven over onderzoek naar mensen die zich tot meerdere geslachten of genders aangetrokken voelen, in de volksmond ook wel bi+ mensen genoemd.

Lees hier het “Internationaal onderzoek naar ervaringen en realiteit van personen die op meerdere geslachten en/of genders vallen”

Onderzoeker dr. Emiel Maliepaard, o.a. auteur van onderzoeken naar de Nederlandse bi-beweging en naar seksualiteitsuitingen van biseksuele personen, bespreekt 3 thema’s:

  • bi+ identiteiten (o.a. onzichtbaarheid, uiten van biseksualiteit)
  • bi+ mensen en relaties (o.a. binegativiteit binnen relaties en de intersectie tussen bi+ en polyamorie)
  • de gezondheid van bi+ mensen

Dagelijkse ervaringen van bi+ mensen

Duidelijk wordt dat er in internationaal onderzoek een ontwikkeling gaande is van onderzoek naar mensen die zich als biseksueel identificeren naar mensen die zich aangetrokken voelen tot meerdere geslachten of genders. In wetenschappelijke gremia worden dit pluriseksuele mensen genoemd, maar in Nederland spreekt men ook wel over bi+ personen. Huidig internationaal onderzoek is vooral kwalitatief van aard, in tegenstelling tot Nederlands onderzoek, en focust met name op de dagelijkse ervaringen van bi+ personen. Daarbij is er bijzondere aandacht voor hoe biseksuele personen hun leven vormgeven in een wereld die wordt ingedeeld in binaire termen: man/vrouw, mannelijk/vrouwelijk en hetero/homo.

Deze kennissynthese is deels gebaseerd op het boek Bisexuality in Europe: Sexual citizenship, romantic relationships, and bi+ identities (Routledge) dat is samengesteld door dr. Emiel Maliepaard & Renate Baumgartner (Universiteit van Tübingen) en in oktober 2020 zal uitkomen. De e-book versie zal voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Lees verder

Kijk ook eens in onze collectie voor een aantal mooie boeken over biseksualiteit, bijvoorbeeld: Bisexuality and the eroticism of everyday life en Bi in Beeld en andere collectiestukken zoals brochures vanuit de Nederlandse bi-beweging en nieuwbrieven van (voormalige) bi-organisaties, bijvoorbeeld: Bi-Nieuws

Foto: The bisexual pride flag, fotograaf Peter Salanki

Delen:

Gerelateerde artikelen