Wat zijn de de effecten en werkzame mechanismen van De Nieuwe Toekomst?

onderzoek logo de nieuwe toekomst

De Nieuwe Toekomst (DNT) is in 2012 ontwikkeld. De interventie richt zich op participatie en economische zelfstandigheid van vrouwen met huiselijk geweldervaringen, om herhaald slachtofferschap te voorkomen, en hoopt hiermee een brug te slaan tussen hulpverlening en re-integratie. Van 2018 t/m 2021 voerde Atria binnen het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk een 4-jarig onderzoek uit naar de effecten en werkzame mechanismen van De Nieuwe Toekomst.

Lees hier het rapport Een nieuwe toekomst voor slachtoffers van (ex-)partnergeweld (pdf)

Bekijk  hier de samenvatting (infographic) (pdf)

Met de ontwikkeling van De Nieuwe Toekomst pionieren we op nieuw terrein. Het is de eerste en voorlopige enige methodiek voor deze doelgroep gericht op bevorderen van economische zelfstandigheid ter voorkoming van herhaling van geweld. Daarom is het van extra groot belang dat we het goed doen, dat de methodiek goed is onderbouwd en goed wordt onderzocht. We krijgen met het onderzoek meer zicht op de werkende bestanddelen en, minstens zo belangrijk, beter zicht op de doelgroep en hun ontwikkelingen en behoeften in de periode na de opvang.

Federatie Opvang (Valente), samen met de Nederlandse Vrouwenraad initiatiefnemer van De Nieuwe Toekomst

Over de interventie

De Nieuwe Toekomst is vernieuwend te noemen. Een innoverend aspect is dat deze interventie een brug slaat tussen hulpverlening en re-integratie en daarmee integraal werken bevordert. Daarnaast schuilt innovatie in de combinatie van methodieken. De interventie bestaat uit een groepstraining van ongeveer 3 maanden, gevolgd door individuele begeleiding door vrijwillige coaches voor een periode van ongeveer 9 maanden.

Ervaringsdeskundige over de waarde van De Nieuwe Toekomst:

Meer informatie over de interventie:

Als je gaandeweg toch wel een beetje je kwaliteiten leert en durft te erkennen, en er een beetje achter komt wat je leuk vindt, en wat je wel kan, en waar je al ervaring in hebt of waar je kwaliteiten liggen, dat je dan ook daarnaar durft te kijken. Ja, het gaf me wel een beetje hoop dat ik later een leuke baan zou hebben.

Deelneemster – De Nieuwe Toekomst

 Over het onderzoek

Van 2018 t/m 2021 voerde Atria binnen het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk een 4-jarig onderzoek uit naar de effecten en werkzame mechanismen van De Nieuwe Toekomst.

De Nieuwe Toekomst heeft mij weer een beetje wakker geschud van: ‘Kom op! Er bestaat nog een wereld buiten. Je moet weer wat gaan doen.’ (…) Eigenlijk was elke cursus die ik [daarna] heb gevolgd weer een stapje hogerop. (…) Ik heb nu zo veel ontwikkeling doorgemaakt eigenlijk en ik heb nu zoiets van: ‘Er staat mij nu niets meer in de weg om te gaan solliciteren.’

Deelneemster – De Nieuwe Toekomst

Alle informatie over de bevindingen uit het onderzoek:

Je kunt zien hoe die vrouwen hele kleine groeimomenten hebben en een wauw-ervaring opdoen. (…)  Dat zijn die hele kleine bouwsteentjes die uiteindelijk nodig zijn om een beetje in jezelf te durven geloven. (…) En je ziet ook bij de eindbijeenkomsten, neem de kinderen mee, laat het de kinderen zien. En als je dan soms kijkt naar die kinderen hoe trots ze zijn op hun moeder, en hoe trots die moeder dan ook is, dan denk ik: Dat is ook de waarde, mogelijk intergenerationeel. Het kan alleen maar positief bijdragen.

Regionale projectleider – De Nieuwe Toekomst

Gerelateerd onderzoek

In het verlengde van bovenstaand onderzoek wordt door Suzanne Bouma een promotieonderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hierin staat de vraag naar de waarde van werk in het herstel na partnergeweld centraal. Aansluitend op dit promotieonderzoek heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opdracht gegeven verdiepend onderzoek te verrichten naar het verband tussen financiële onafhankelijkheid van vrouwen en partnergeweld:

Delen:

Gerelateerde artikelen