50 jaar Blijf van m’n Lijf

2 affiches met tekst mishandeld door man of vriend .... Bedreigd met lichamelijk geweld .... je kunt weg als je wilt

Affiches ‘Je kunt weg als je wilt’, ontwerper onbekend, Stichting Blijf van mijn Lijf, Amsterdam, 1974, Collectie IAV-Atria

Dit jaar bestaat Blijf van m’n lijf 50 jaar. Deze korte filmpjes geven een beeld van de geschiedenis van de vrouwenopvang. Van de oprichting van het eerste Blijf-huis in 1974 tot en met de opening van het Oranje Huis in 2011, de ontwikkeling van ‘geheim’ naar ‘veilig’.

De filmpjes (uit 2014) zijn gebaseerd op oral history interviews met 5 vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkelingen van de vrouwenopvang.

‘Je kunt weg als je wilt’

‘Mishandeld door man of vriend, je kunt weg als je wilt’, zo stelden de eerste flyers en affiches. Stichting Blijf van m’n Lijf werd opgericht in 1974 en wilde veilig onderdak bieden aan mishandelde en met mishandeling bedreigde vrouwen en hun kinderen. Het eerste opvanghuis opende in Amsterdam, zonder financiering van de (lokale) overheid. Al snel volgden Blijf-huizen in onder anderen Rotterdam, Delft, Nijmegen, Alkmaar, Vlissingen, Zaanstad en Utrecht. Met de opvanghuizen hoopten de oprichters ook meer aandacht te vragen voor vrouwenmishandeling.

Lees verder:

Bij Atria kun je de archieven inzien van Blijf van m’n Lijf:

Delen:

Gerelateerde artikelen