Abortus in het nieuws

in het nieuws vrouwenstaking 30 maart 1981

Deze week is er in het nieuws veel geschreven over abortus. Amy Coney Barret, de nieuwe voorgedragen rechter voor het hooggerechtshof in de VS is een uitgesproken tegenstander van abortus. One World en KIT Royal Tropical Institute schreven een artikel naar aanleiding van International Safe Abortion Day op 28 september. Over de staat van vrouwenrechten en reproductieve gezondheid in Nederland. Ton Coenen, directeur van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit, stelt in een groot artikel in het NRC dat de huidige wet onvoldoende recht doet aan de keuzevrijheid van vrouwen:

“De huisarts kan een duidelijkere rol spelen. Een vroege zwangerschapsafbreking zou ook via de huisarts moeten kunnen. De verplichte bedenktijd dient te worden afgeschaft. Bovenal moet de stem van de vrouwen meer leidend zijn.”

Daarnaast was Rebecca Gomperts, die vorige week werd opgenomen in de lijst met de 100 invloedrijkste mensen van het Amerikaanse tijdschrift Time, te gast bij De Vooravond op NPO1. Hier werd het recht op abortus ter discussie gesteld.

Nederlandse initiatieven voor abortusrecht

In Nederland zijn er verschillende activistische initiatieven die strijden voor abortusrecht, zoals de Bovengrondse, Abortion Network Amsterdam, Bureau Clara Wichmann, Choice for Youth & Sexuality en Het Humanistisch Verbond. Lees hier meer over deze initiatieven en waarom het recht op abortus belangrijk is.

Abortusgeschiedenis

Naast deze huidige initiatieven en organisaties heeft de strijd voor abortus een rijke geschiedenis in Nederland. Hoe ontstond de abortuswet in Nederland en welke organisaties streden voor een goede wet?  Een van de bekendste organisaties in de strijd voor abortus is het landelijk comité Wij Vrouwen Eisen. In 1974 werd Wij Vrouwen Eisen opgericht. O.a. Dolle Mina en Man Vrouw Maatschappij maakten hier deel van uit.

affiche met de eisen mbt abortus van wij vrouwen

De voornaamste eisen, zoals te zien op dit affiche, waren:

  • abortus in het ziekenfonds
  • abortus uit het strafrecht
  • beslisrecht door enkel de ongewenst zwangere vrouw zelf.

Zoals deze week te zien was in het nieuws, is de strijd voor abortus nog lang niet afgelopen.

Publicaties over abortus

Atria beschikt over verschillende boeken en publicaties over abortus:

Foto: Vrouwenstaking 30 maart 1981, Amsterdam, © Maya Pejic, Collectie IAV-Atria

Delen:

Gerelateerde artikelen