Dolle Mina lezing 2022 met Mona Eltahawy

dolle mina lezing met mona eltahawy

Op 14 juni 2022 hield Mona Eltahawy de Dolle Mina lezing 2022, een initiatief van de Gemeente Amsterdam en georganiseerd in samenwerking met Atria. Mona Eltahawy is journalist voor onder andere Reuters en The Guardian en een bekende voorvechter van vrouwenrechten en seksuele vrijheid. Ze strijdt tegen het patriarchaat in zowel het Midden Oosten als het Westen en pleit voor een nieuwe seksuele revolutie. Haar strijdlustige en onbeschaamde houding inspireert meisjes en vrouwen wereldwijd om op te komen voor hun zelfbeschikkingsrecht.

Na de lezing spraken we met een panel, bestaande uit Milou Deelen, Munganyende Hélène Christelle en feministische collectief S.P.E.A.K. verder over het onderwerp van de lezing.

Bekijk hieronder de Dolle Mina lezing 2022 met Mona Eltahawy (in het Engels)

Over de sprekers

Mona Eltahawy

Mona Eltahawy is journalist, schrijver, moslim en feminist. Voor onder andere The Guardian, The New York Times en haar eigen platform Feminist Giant schrijft ze over vrouwenrechten en seksuele vrijheid. In 2011 werd zij tijdens een protest in Caïro gearresteerd, misbruikt en mishandeld door de Egyptische veiligheidsdienst. Hierna is zij nog openlijker gaan schrijven en spreken over haar seksualiteit. Eltahawy is auteur van de boeken Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution (2015), en Seven Necessary Sins for Women (2019).

Milou Deelen

Milou Deelen is journalist en activist. In 2017 ging zij viral met haar video over slut shaming en sindsdien is zij een bekende voorvechter van seksuele vrijheid. In mei 2022 verschijnt haar boek Hoe doen we het? waarin zij onderzoekt hoe het ervoor staat met seksuele gelijkwaardigheid in Nederland.

Munganyende Hélène Christelle

Munganyende Hélène Christelle is essayist en uitgever. Ze creëerde het crossmediale feministische audiocollectief Fufu & Dadels en schrijft maatschappijkritische essays voor onder andere De Correspondent en OneWorld. In haar werk reflecteert ze op zwart-zijn en vrouw-wording. Hierover stelde zij een essaybundel samen getiteld Liberté, Egalité, Beyoncé (2021).

Saida Derrazi van S.P.E.A.K.

Saida Derrazi is mensenrechtenactivist en medeoprichter van Week Tegen Racisme en S.P.E.A.K., een collectief dat zich uitspreekt tegen racisme en islamofobie. S.P.E.A.K. komt op voor het zelfbeschikkingsrecht van moslimvrouwen, zoals het recht om een eigen keuze te maken over het wel of niet dragen van een hoofddoek.

Dagvoorzitter: Maartje Laterveer

Maartje Laterveer is journalist, schrijver en spreker. Vrouwen en feminisme hebben haar bijzondere belangstelling, en ze onderzoekt graag vanuit verschillende perspectieven wat het betekent om vrouw te zijn in de 21e eeuw. Ze is auteur van de boeken Vrouwen & seks (2017) en Wolf (2019).

In de Dolle Mina lezing gaat een internationaal invloedrijke spreker in op belangrijke feministische issues van nu.

Beeld: Vormgeving: BUROBRAAK, foto Mona Eltahawy: Robert. E. Rutledge

Lees ook: Webspecial over Dolle Mina

Delen:

Gerelateerde artikelen