Scholen in Nederland geven 8 maart les over Dolle Mina

campagnebeeld lessen van dolle mina

Vandaag, Internationale Vrouwendag, lanceren kennisinstituut Atria  en educatieplatform F-site De lessen van Dolle Mina. Met het onderwijsprogramma voor middelbare scholieren komt de geschiedenis van de ‘tweede feministische golf’  het klaslokaal in. Het lesprogramma wordt gelanceerd met een actie geïnspireerd op Dolle Mina: op tien scholen door heel Nederland worden gratis menstruatieproducten aangeboden.

Lesprogramma Dolle Mina

Dolle Mina staat symbool voor het naoorlogse feminisme. Met ludieke acties eiste de actiegroep vijftig jaar geleden verbetering voor de positie van vrouwen. Het onderwijsprogramma De lessen van Dolle Mina bestaat uit vier lespakketten en vier kennisclips. Het lesprogramma maakt de geschiedenis van de ‘tweede feministische golf’ toegankelijk voor middelbare scholieren en legt de link met de actualiteit.

Ludieke campagne #bloedserieus

Het onderwijsprogramma wordt met een ludieke actie gelanceerd. Op 8 maart krijgen leerlingen op tien deelnemende scholen door heel Nederland gratis menstruatieproducten aangeboden. Voor leerlingen is praten over menstruatie vaak nog een taboe, bovendien geeft 10% van de jongeren aan geen menstruatieproducten te kunnen betalen. Met de actie #bloedserieus worden jongeren aangemoedigd in gesprek te gaan over het taboe op menstruatie en menstruatiearmoede.

Dolle Mina’s van nu

Dolle Mina’s van nu, de jonge feministische activisten Madeleijne van den Nieuwenhuizen, Rachel Rumai, Nanoah Struik, Milou Deelen en Santi van den Toorn introduceren de actie en het lesprogramma door de leerlingen via een vlog in de klas toe te spreken. De scholen die meedoen krijgen een gratis pakket met tampons en maandverband toegestuurd, gesponsord door het merk Yoni.

Deelnemende scholen

De scholen die op 8 maart het lesprogramma over Dolle Mina onderwijzen zijn het Maartens College in Haren, het Simon Vestdijk College in Harlingen, het Buitenhout College in Almere, het Aletta Jacobs College Hoogezand, het csg Jan Arentsz in Alkmaar, het Nehalennia Middelburg, Mavo aan Zee in Den Helder, het Scheldemond College in Vlissingen, het Cartesius Lyceum in Amsterdam en het Valuascollege Venlo.

Scholier van één van de deelnemende scholen, Mai Tram van het csg Jan Arentsz in Alkmaar, nam in het najaar van 2020 al het initiatief voor een kastje op het toilet met gratis tampons en maandverband.

Lesprogramma downloaden

Wil je ook lesgeven of krijgen over Dolle Mina en de ‘tweede feministische golf’? Het onderwijsprogramma De lessen van Dolle Mina is gratis te downloaden op de websites van Atria en educatieplatform F-site.

Delen:

Gerelateerde artikelen