In gesprek met de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingen-Vrouwenbeweging

In gesprek met de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingen-Vrouwenbeweging

Verdiep je vier weken lang in vier inspirerende verhalen en verbreed je kennis van vrouwengeschiedenis!

Meld je hier aan

Wist je dat de huidige antiracismebeweging op de schouders staat van Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwen (zmv-vrouwen) uit de jaren 80 en 90? Reporters Charisa Chotoe (bekend van het tv-programma Propaganda) en Devika Partiman (activist en oprichter Stem op een Vrouw) gaan in vier clips in gesprek met de pioniers van toen, zoals Gloria Wekker, Nancy Jouwe en Twie Tjoa. Ze stellen de vragen waar jij benieuwd naar bent. Wie zijn en waren de toonaangevende zmv-vrouwen? Waarvoor streden zij? En hoe gaven ze vorm aan hun verzet?

Meld je aan voor de serie interviews met pioniers uit de ZMV-Vrouwenbeweging en verbreed je kennis over deze vaak vergeten geschiedenis vanuit je eigen huiskamer, op een door jou gekozen moment.

Je ontvangt elke week een nieuwsbrief met een videoclip, uitgelichte archiefstukken, portretten, quotes en wetenswaardigheden over een nog onderbelicht hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis.

Unieke archiefstukken en iconische ZMV-vrouwen

In vier clips gaan Charisa en Devika aan de hand van unieke archiefstukken in gesprek over gender en etniciteit, intersectionaliteit, racisme en verzet, vertegenwoordiging, vriendschap en zelforganisatie. In de interviews maak je kennis met iconische zmv-vrouwen Nancy Jouwe, Maayke Botman, Tineke Eveline Jansen, Fenna Ulichki, Gloria Wekker, Anne Krul, Hellen Felter en Twie Tjoa.

“Laten we erkennen dat het de vrouwen zijn geweest die het fundament voor de huidige antiracismebeweging hebben gelegd.”
Gloria Wekker

“Voor vrouwen met verschillende achtergronden ontstond een ‘thuis’. Er kwam ruimte voor inhoudelijke verdieping, ruimte om vrij en vrolijk te zijn. Er ontstonden knetterende dwarsverbanden tussen Angela Davis en Fatima Mernissi, Audre Lorde en Nawal el Sadaawi. Het werd nog niet intersectioneel genoemd, maar het knetterde.”
Fenna Ulichki

Collectie IAV-Atria

Alle  archiefstukken zijn afkomstig uit de Collectie Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. De Collectie werd opgericht in 1935 en is één van de oudste collecties over vrouwen en gender wereldwijd.

Meld je hier aan

Concept en uitvoering: Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis
Presentatie: Charisa Chotoe en Devika Partiman
Klankbord en advies: Nancy Jouwe
Regie: Nandisa Ludidi
Camera en montage: Nandisa Ludidi en Leandra Arjona-Jacobi, Studio HER
Fotografie: Tirza Lempers
Campagne design: BUROBRAAK en Frederick Calmes
Campagne marketing: Starling Campaigns
Ondersteuning onderzoek en copyrights: Tabea Nixdorff

Op 8 maart 2022 lanceerden we De lessen van de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingen Vrouwenbeweging

Delen:

Gerelateerde artikelen