Het Dolle Mina Archief

archivaris susanne neugebauer met fotomapje dolle mina uit collectie IAV-Atria

Susanne Neugebauer is archivaris bij Atria*. Ze houdt zich bezig met het verwerken, behouden en archiveren van de stukken die binnen komen. In de collectie van Atria bevinden zich meerdere archieven, onder andere die van Aletta Jacobs en die van actiegroep Dolle Mina.

Wil je het werk van Atria steunen?

Doneer dan aan het Aletta Jacobs Fonds

Wat maakt het archief van Dolle Mina bijzonder?

“Normaal is het zo dat je een archief ontvangt van één persoon of organisatie. Bijvoorbeeld nadat de organisatie is opgeheven of een persoon is overleden. Organisaties hebben vaak een centrale archiefvorming en bij overdracht krijg je dan een geheel van tamelijk geordende stukken. Maar omdat Dolle Mina een actiebeweging was, die in Amsterdam ontstond maar al snel in andere steden in Nederland als paddenstoelen uit de grond schoot, werden de acties niet centraal gepland en later ook niet op een centrale plek bewaard.”

“Het archief is als een verzameling van knipsels, vergaderstukken, pamfletten, actiebulletins en affiches al tijdens de eerste jaren van Dolle Mina bij Atria binnen gekomen. Het Dolle Mina archief is opgebouwd in de loop van veertig jaar. En kent daarom ook niet zo zeer de structuur van een archief, maar meer die van een documentatieverzameling. Het is samengesteld door verschillende personen die op verschillende plekken in Nederland actie hebben gevoerd in de jaren 70 en hun documenten op verschillende momenten bij Atria en haar voorlopers hebben ondergebracht.”

Wat is het meest bijzondere object uit de collectie?

kaart dolle mina met opklapbuik

Vrouw met opklapbuik , Nel van Beek-van Koten , Collectie IAV-Atria

“De eisen van Dolle Mina rondom het thema abortus zijn in de opklapbuik van een vrouw ondergebracht. Je opent de buik aan een lipje dat op de plek van de vagina zit. Er komt een gevouwen stuk papier tevoorschijn dat je uit kan klappen. Ik vind dit object heel erg tot de verbeelding spreken omdat het op een prachtige manier vorm en inhoud geeft aan de eisen van Dolle Mina: de vrouw beslist wat er met haar gebeurt, of ze wil dat iemand haar aanraakt, of ze seks wil hebben, of ze kinderen wil krijgen. Ze wordt opgeroepen zelf te beslissen!”

Hoe zit het met digitalisering?

“Het zou geweldig zijn als Atria het Dolle Mina archief zou mogen voordragen voor de status van UNESCO-erfgoed. Dat zou betekenen dat het archief ook gedigitaliseerd moet worden. Het zal een enorm karwei zijn om het archief – met zijn chaotische structuur – voor te bereiden voor zo’n digitaliseringsproject. Wij realiseren ons dat in de periode vanaf de jaren 70 niet de beste kwaliteit papier werd gebruikt en dat de unieke, ludieke acties vaak werden aangekondigd met stencils of handgemaakte affiches. Papier en schrijfmiddelen zijn vaak broos en letters laten los. Digitalisering is dan ook echt de enige mogelijkheid om het archief duurzaam toegankelijk te maken voor het nageslacht.”

Wil je het werk van Atria steunen?

Doneer dan aan het Aletta Jacobs Fonds

Bekijk ook:

* tot 1 februari 2022

Delen:

Gerelateerde artikelen