Geef de verhalen van de Vrouwengroep Kelompok door

help je mee? interviewscene landelijke zwarte vrouwendag 1986

De verhalen en ervaringen van de vrouwen in de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingen-Vrouwenbeweging moeten bewaard blijven. Veel vrouwen uit deze groepen zijn op leeftijd en de tijd dringt om deze historie niet verloren te laten gaan. Het is Atria’s droom om, naast de al aanwezige archieven, de levensverhalen van de vrouwen uit de vrouwengroep Kelompok vast te leggen via Oral History. We kunnen deze geschiedenis alleen blijven doorvertellen aan toekomstige generaties als we NU deze verhalen vastleggen.

Geef de verhalen van Kelompok door

Vrouwengroep Kelompok

Deze groep Molukse vrouwen had een groot aandeel in de opkomende Zwarte vrouwenbeweging. Kelompok zette o.a. eigen emancipatieprogramma’s op. Het archief van Kelompok kwam in 2016 naar Atria met de wens er een ‘Oral History project’ aan te verbinden. Afgelopen jaren hebben oud-leden van Kelompok het archief verder geordend. Nu is het tijd voor een Oral History project. Alleen door deze geschiedenissen zichtbaar te maken en te bespreken, kunnen we de uitsluiting en het racisme dat in het heden doorwerkt tegengaan.

Waarom Oral History?

Oral history is een wijze van geschiedschrijving waarin het leven van mensen en hun ervaringen centraal staat. Ook wel ‘history from below’ (geschiedenis van onderop) genoemd. Als methode staat oral history voor een manier van interviewen, waarbij geïnterviewde of verteller de gelegenheid krijgt om zijn/haar/hun (levens)verhaal in eigen woorden te vertellen. Zonder daarbij geleid te worden door vragen van de interviewer.

Verhalen van Kelompok

Vijf interviews nemen we af met de wetenschappelijke Oral History methode die Atria hanteert. Deze interviews worden digitaal duurzaam bewaard bij DANS voor wetenschappelijk onderzoek. De verhalen zullen de ontbrekende periodes in het Kelompok archief aanvullen, maar ook een op zich zelf staande onderzoeksbron vormen.

Vijf korte filmpjes met de highlights uit de interviews komen op YouTube. Zij maken een breed publiek nieuwsgierig naar de geschiedenis van de Molukse vrouwenbeweging, die je in de collecties van Atria kan bestuderen.

Help je mee de verhalen van de vrouwen van Kelompok vast te leggen voor de toekomst?

Doneer nu via het Aletta Jacobs Fonds

Beeld: Landelijke Zwarte Vrouwendag 1986, interviewscene, © fotograaf onbekend, archief Kelompok, collectie IAV-Atria

Delen:

Gerelateerde artikelen