Door Dolle Mina: terugblik in 10 clips

video door dolle mina

Reis terug naar de jaren ’70 en de ludieke acties van Dolle Mina. Een groep vrouwen (én mannen) met lef en visie eist verandering en zet vrouwenemancipatie in Nederland op de kaart. Wat is er nu, 50 jaar later, veranderd? Aan de hand van unieke stukken uit het archief van Dolle Mina nemen feministen Milou Deelen en Ayisha Siddiqi je mee naar deze roerige tijd. Hoe kan de vrolijke strijdbaarheid van Dolle Mina ons nu nog inspireren?

50 jaar Dolle Mina

Vijftig jaar na de eerste acties hebben Dolle Mina en de slogan ‘Baas in Eigen Buik’ nog steeds een iconische status. De radicaal feministische actiegroep is hét symbool geworden voor de tweede feministische golf. Van gratis crèches en anticonceptiepillen tot openbaar plasrecht: Welke issues zijn door Dolle Mina op de agenda gezet? Welke taboes zijn door Dolle Mina doorbroken? Welke discussies zijn door Dolle Mina teweeggebracht?

En wil je op school aan de slag met Dolle Mina? Bekijk dan ons onderwijsprogramma De lessen van Dolle Mina.

Bekijk de 10 clips

85 jaar Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging

Alle getoonde archiefstukken in de clips zijn afkomstig uit de Collectie Dolle Mina. Deze is onderdeel van de Collectie Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) bij Atria. De Collectie IAV is één van de oudste collecties over vrouwen en gender wereldwijd en bestaat in 2020 85 jaar.

Productie clips Door Dolle Mina

Concept en uitvoering: Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis
Presentatie: Milou Deelen en Ayisha Siddiqi
Camera, Regie, Montage: Leandra Arjona-Jacobi, Moving Creations
Campagne design: BUROBRAAK
Portretfotografie: Els Zweerink

Delen:

Gerelateerde artikelen