De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ‘70

eerste homodemonstratie in amsterdam in 1977

Fotocredits: Hennie Henriet. De foto is gemaakt tijdens de eerste homodemonstratie in Amsterdam (op het Leidseplein) in 1977.
Documentairemaker: Netty van Hoorn

In deze documentaire, geproduceerd en geregisseerd door Netty van Hoorn,  krijgen lesbische vrouwen in de ‘tweede feministische golf’ een gezicht.

Radicaal feminisme

De radicaal feministische beweging barstte los in 1970. Vrouwen richtten activistische bewegingen op als Paarse September en Lesbian Nation, begonnen vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven, een drukkerij, een filmcollectief, een fonds om vrouweninitiatieven te financieren en nog veel meer. Sommige van die initiatieven zouden uitgroeien tot wereldwijd opererende organisaties, zoals filmdistributeur Cinemien en Mama Cash.

De stad was van ons

Opeens stonden de stadsmuren vol geheimzinnige leuzen, zoals ‘Zij komt’ en ‘We love the Moon’. Er werden volksfeesten gehouden, films gemaakt, bezettingen gepland en uitgevoerd. Alles veranderde. Alles werd nieuw. Netty van Hoorn maakte deze documentaire met historisch filmmateriaal, foto’s en interviews: een adembenemend document.

Historisch beeldmateriaal

In de documentaire De stad was van ons is historisch beeldmateriaal opgenomen van o.a. Man Vrouw Maatschappij, Dolle Mina en Sister Outsider uit de collectie van Atria. De totstandkoming van de film is mede mogelijk gemaakt met een gift van het Aletta Jacobs Fonds, Atria’s steunfonds.

Nog online te zien

In 2020 ging de documentaire De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ‘70 in première. Wie de film nog niet eerder zag: vanaf 8 maart 2024 is hij online te zien op NPO2 Extra (bij Ziggo is dat kanaal 082). De film is ook te bekijken op NPO Start. De documentaire is tot 31 januari 2027 online te zien.

Lees verder:

Delen:

Gerelateerde artikelen