Clara Zetkin, grondlegster van Internationale Vrouwendag

parel uit de collectie Clara Zetkin, grondlegster van Internationale Vrouwendag

Op 26 augustus 1910 riep Clara Zetkin (1857-1933) op tot het houden van een jaarlijkse vrouwendag, met algemeen vrouwenkiesrecht aanvankelijk als belangrijkste eis. Ze deed deze oproep tijdens de tweede internationale conferentie van socialistische vrouwen te Kopenhagen.

De eerste vieringen van Internationale Vrouwendag vonden plaats in 1911, en in de jaren erna groeide het aantal manifestaties gestaag. Internationale Vrouwendag – gevierd op 8 maart – was geboren.

Dit fraaie portret van Zetkin is gemaakt door het Vrouwen Kunst Kollektief (VKK). Het is één van 34 op doek geschilderde portretten van beroemde vrouwen die vochten voor vrede. Het VKK was een initiatief van Colette Metz-la Croix en Patty van de Lee, naar aanleiding van de grote vredesdemonstratie van 21 november 1981 in Amsterdam.

In het VKK streden kunstenaressen, wisselend in aantal, variërend in leeftijd en van verschillende nationaliteiten, samen tegen kernwapens, oorlog, fascisme, racisme en seksisme en voor een betere wereld door middel van beeldende kunst. Ze deden mee aan tentoonstellingen, manifestaties en demonstraties in binnen- en buitenland en maakten collectieve werkstukken, zoals deze serie portretten.

Bron: Archief Vrouwen Kunst Kollektief (VKK)

Delen:

Gerelateerde artikelen