Rosa Manus (1881 – 1942) op vredesmissie

special Les femmes demandent le desarmement vrachtauto 1932

Op 20 september hield Annette Mevis, archivaris bij Atria, een lezing over Rosa Manus op de 3e editie van het Vredessymposium Vrouwen op Vredesmissie. Rosa Manus (1881-1942) was een zeer actieve en internationaal georiënteerde feministe en activiste. In 1935 was zij medeoprichtster van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV), het huidige Atria. Zij was betrokken bij de organisatie van vele congressen en evenementen van o.a. de International Woman Suffrage Alliance. In de jaren dertig streed Rosa Manus vooral voor ontwapening en tegen fascisme.

In de jaren twintig en dertig was Rosa Manus een beroemde Nederlander, en een van de belangrijkste feministes. Op basis van het vorig jaar verschenen boek, Rosa Manus (1881-1942). The International Life and Legacy of a Jewish Dutch Feminist schetst Annette Mevis kort het leven van Rosa Manus en gaat daarna in op 2 vredesactiviteiten van haar:

  • De handtekeningenactie uit 1932
  • Het congres van de Rassemblement Universel pour la Paix, kortweg RUP, dat van 3 tot en met 6 september 1936 in Brussel werd gehouden
Delen:

Gerelateerde artikelen