Marie E. Thomas – biografie

biografie rode boekenkasten in bibliotheek atria

Marie Thomas was de eerste Indische vrouw die het artsexamen in Nederlands-Indië aflegde. Zij was de dochter van een onderwijzer en afkomstig van Noord Celebes.

Het leven en werk van Marie E. Thomas

Marie Thomas werd in 1912 toegelaten tot de School Tot Opleiding Van Inlandsche Artsen (STOVIA), op proef, met toestemming van het Gouvernement van Nederlands-Indië. De meeste leerlingen kregen dan meteen een dienstverband, maar voor Thomas gold dat niet. Het is onbekend waar ze woonde, maar niet in het internaat dat aan de school verbonden was. In 1922 behaalde zij als eerste vrouw het diploma van Indisch arts. Onder de 281 leerlingen zaten in die tijd 5 vrouwen.

Wie: Marie E. Thomas
Geboortedatum: 1896
Geboorteplaats: Menado, Nederlands-Indië

Marie Thomas vervulde verschillende assistentschappen in de Centrale Burgerlijke Ziekeninrichting in Djakarta. Vervolgens werkte ze in de vrouwenkliniek in Medan en in ziekenhuis Boedi Kemoelian in Djakarta. Zij werd ondersteund door de leden van de stichting Steun Onderwijs Vrouwelijke Inlandse Artsen (SOVIA), onder leiding van Charlotte Jacobs (de zus van Aletta Jacobs).

Over haar overlijden is niets bekend.

Auteur biografie: Mattanja Schwencke

Bronnen

Delen:

Gerelateerde artikelen