Charlotte Jacobs, de zus van …

parel uit de collectie Charlotte Jacobs, zus van de beroemde dokter Aletta Jacobs

De beroemde dokter Aletta Jacobs was niet de enige vrouwelijke Jacobs die de weg voorbereidde voor andere vrouwen. Haar oudere zus Charlotte (1847-1916) werd apotheker. Zij ging in 1877 farmacie studeren, eerst in Groningen en later in Amsterdam, waar zij in 1881 afstudeerde.

Een paar jaar later, in maart 1884, vertrok Charlotte Jacobs naar Nederlands-Indië. Op dat moment had zij een vaste baan als tweede apotheker in een ziekenhuisapotheek in Utrecht. Weer zes jaar later nam zij een toch wel gedurfde en bewonderenswaardige stap. In Batavia opende zij haar eigen apotheek, ‘De Nederlandsche Apotheek Charlotte Jacobs’ geheten, die zij bijna 25 jaar lang zou leiden, tot eind 1912. Zij was de eerste en lange tijd enige apothekeres in Nederlands-Indië.

Detail statuten S.O.V.I.A (1913), Collectie IAV-Atria

Zij had altijd uit principe vrouwelijke assistenten in dienst. In Nederland adverteerde ze in het Pharmaceutisch Weekblad en sollicitantes moesten hun brief aan haar zuster Aletta richten.

Charlotte Jacobs probeerde ook het onderwijs voor Indonesische meisjes te verbeteren. Zo was zij in 1912 een van de oprichters van de Vereeniging tot Vorming van een Studiefonds van Vrouwelijke Inlandsche Artsen S.O.V.I.A. en zette zij zich in voor een verpleegstersopleiding. Op de foto zit Charlotte Jacobs achter de tafel.
Foto in beeldcollectie

Delen:

Gerelateerde artikelen