Eva Pennink – biografie

Eva Pennink, uit de collectie van Atria. Copyright onbekend

Beeld: Portret van journaliste Eva Pennink. Fotograaf onbekend, 1988 (Collectie IAV-Atria)

Eva Pennink was moderedacteur van het Algemeen Handelsblad. Ze werd op 11 oktober 1911 geboren als oudste dochter in het huwelijk van Joan Gerard Boelen en Charlotte Alida Matthes. Haar vader kwam uit een geslacht van Amsterdamse wijnhandelaren. De grootvader van moederszijde was hoogleraar en vertaalde de Bijbel in het Boeginees en Makassaars.

Wie: Eva Pennink
Geboortedatum: 11 oktober 1911
Geboorteplaats: Amsterdam, Nederland
Sterfdatum: 2 februari 2008
Plaats van overlijden: Amsterdam, Nederland
Alternatieve naam: Eva Charlotte Pennink-Boelen

Het leven van Eva Pennink

Met haar zuster Hettie (Henriette) groeide Eva op in het Amsterdamse grachtenhuis aan de Keizersgracht 678. Van daaruit liep zij naar school, meestal vergezeld van een juf of vriendinnen uit andere grachtenhuizen. Totdat haar ouders gingen scheiden. Na de huwelijksontbinding van haar ouders woonde zij met haar moeder en zuster in een flat in de toen pas opgeleverde Beethovenstraat in Amsterdam. De 2 meisjes Boelen en hun nichten Martha en To Boelen die geen van vieren na hun middelbare school een universiteit bezochten, golden in Amsterdam als beeldschoon en telden vele bewonderaars.

Eva heeft in het begin van de jaren 30 in Parijs een opleiding gevolgd voor reclametekenen. Daar is zij o.a. in aanraking gekomen met de Britse kunstenaar Peter Samuelson. In 1934 trouwde zij met J.J. (Jaap) Pennink (1898-1974), assuradeur en een van de 5 zonen in het gezin van ir. J.M.K. Pennink. De vader was directeur van de Amsterdamse Waterleiding. Zijn verzet tegen de indijking van de Zuiderzee bracht de gemeenteraad ertoe om een ander in zijn plaats te benoemen.

Ter gelegenheid van de 35e verjaardag van haar echtgenoot schonk Eva hem foto’s die van haar zijn genomen door Erwin Blumenfeld. Blumenfeld was wegens het Duitse regime in Nederland komen wonen en oefende als fotograaf in de Amsterdamse Kalverstraat zijn beroep uit. Hij emigreerde voor de Tweede Wereldoorlog via Parijs naar New York waar hij o.a. aan Vogue Magazine verscheidene voorpaginafoto’s leverde. Het contact met Blumenfeld heeft Eva aangemoedigd om ook te gaan fotograferen.

Eva en Jaap kregen in 1936 en 1938 twee zonen, Burchard en Maarten.

Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog, toen het openbare culturele leven in vele opzichten gestremd raakte, nam Eva deel aan privé toneelvoorstellingen. Die vonden o.a. in de Vondelstraat plaats, onder regie van de Duits-Joodse regisseur Ludwig Berger. Andere deelnemende acteurs waren o.a. Ellen Vogel en Paul Storm van ’s Gravesande. In het VPRO-programma OVT is in de jaren 90, met medewerking van de overlevende deelnemers, een terugblik op deze activiteiten uitgezonden.

Inmiddels was Eva Pennink als fotograaf zelf actief. Veel ouders waren ingenomen met de foto’s die zij maakte van hun kinderen. Zo kreeg zij de opdracht van de Stichting Pro Juventute om voor een van de jaarlijkse ‘prinsessenkalenders’ op Paleize Soestdijk foto’s te maken van de kinderen van het koninklijk gezin.

Na het einde van de oorlog heeft zij ook radiocauserieën gegeven onder de titel Korte gesprekken van vrouw tot vrouw. Min of meer aansluitend is zij door de hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, D. von Balluseck (de latere Nederlandse ambassadeur bij de Verenigde Naties), gevraagd om moderedacteur te worden. Deze betrekking heeft zij tientallen jaren uitgeoefend. Naast modebeschouwingen publiceerde de krant ook andere bijdragen van haar hand. Toen het Amsterdams Historisch Museum in 2005 een tentoonstelling organiseerde over de modehuizen die voor de Tweede Wereldoorlog in de hoofdstad populair waren, maakte het museum een filmclip waarin Pennink en  moderedacteur Constance Wibaut hun opinies over het vooroorlogse Amsterdamse modewezen uitten.

Schrijven en fotograferen

Pennink heeft zich schrijvend en fotograferend tijdens haar loopbaan op vele reizen internationaal georiënteerd. Zij bezocht o.a. veelvuldig haar zuster Hettie die al sinds de Tweede Wereldoorlog met haar echtgenoot en kinderen in de Verenigde Staten woonde. Haar ervaringen als fotograaf, als journalist en op reis brachten haar er toe om zich, met name na het overlijden van haar echtgenoot, toe te leggen op het vervaardigen van satirische collages. Deze zijn in de jaren tot 2002 op verschillende plaatsen in het binnen- en buitenland met met succes tentoongesteld en verkocht.

In het appartement aan de Koninginneweg 24 te Amsterdam, dat Eva Pennink sinds 1968 eerst met haar man en na 1974 als weduwe bewoonde, vormde zij het middelpunt van een bont gevarieerde kennissenkring.

Ze overleed op 2 februari 2008 op 96-jarige leeftijd, te Amsterdam.

De Afdeling Fotografie van het Rijksprentenkabinet heeft het initiatief genomen om een door Eva Pennink gevormde collectie fotoalbums te verwerven waarin diverse aspecten van het reilen en zeilen van de voorouders en van het gezin van Pennink en van andere Amsterdamse burgers informatief en met gevoel voor humor zijn weergegeven.

Auteur biografie: Burchard Pennink

Literatuur over Eva Pennink:

Eva Pennink 90 jaar jong (2001)

Delen:

Gerelateerde artikelen