Dola de Jong – biografie

zwart-wit foto van dola de jong die op een grasveld zit achter een typemachine

Foto van Dola de Jong op vakantie in Nederland, 1963, foto van fotopersbureau De Boer, CC0, via Wikimedia Commons

Dola de Jong was danser, schrijver en dochter van joodse ouders.

Het leven van Dola de Jong

Ze wilde danser worden en trok daarom op achtienjarige leeftijd naar Amsterdam, waar ze ging studeren bij Yvonne Georgi. Ze begon ook met het schrijven van verhaaltjes. Contact met uit Duitsland gevluchte joden bracht haar ertoe in april 1940 te emigreren. Via Tanger kwam ze in Amerika terecht.

De Jong schreef 22 boeken. In 1947 verscheen de oorlogsroman En de akker is de wereld, die de Prijs van de Stad Amsterdam zou krijgen. Haar meest controversiële roman is De thuiswacht, over de verhouding tussen twee meisjes, Bea en Erica. Het verhaal speelt zich net voor en tijdens de Duitse inval af. Het is een ingehouden beschrijving van een ambivalente aantrekkingskracht tussen twee meisjes, die zich afspeelt op het grensgebied van vriendschap, bezorgdheid, neurotische afhankelijkheid en erotiek. De roman werd in Nederland lovend besproken.

Website: Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren – Dola de Jong

Publicaties van Dola de Jong:

  • De thuiswacht (1952)
  • En de akker is de wereld (1946)
  • The whirling of time (Het boek werd in de Verenigde Staten verfilmd)

Literatuur over haar:

  • Onhoudbare afstand: het ongeschreven oeuvre van Dola de Jong / Marleen Slob, in Lust & Gratie 13 (1996)
  • Dola de Jong’s verscheurde gevoelens over Holland: ‘De Holocaust belet mij het schrijven’ / Corine Spoor, in : De Tijd 16 (1990)
  • ‘Een volledige verhouding is in dit ondermaanse uitgesloten’ / Bernadette de Wit : in: M. Prinssen en L. Vermij ed., Schrijfsters in de jaren vijftig. (1991)
Delen:

Gerelateerde artikelen