Atria goes Pink!

publiek bij premiere moving lesbians in bibliotheek atria

In het kader van de EuroPride, die van 23 juli t/m 7 augustus 2016 in Amsterdam plaatsvindt, organiseert Atria een aantal activiteiten met het doel de emancipatie van lesbische vrouwen zichtbaar te maken. Maandag 25 juli 2016 was de kick off met een Recolour Wikipedia workshop en de première van de door Atria geproduceerde oral history film Moving Lesbians.

Workshop Recolour Wikipedia (Wikimedia Commons)

Recolour Wikipedia

’s Middags organiseerde Atria in samenwerking met Wikimedia een workshop Wikipedia lemma’s schrijven, met specifieke aandacht voor LHBT-onderwerpen. Doorgewinterd Wikipediaan Danielle Jansen gaf uitleg over onder meer de 5 zuilen van Wikipedia. Te weten: Wikipedia is een encyclopedie, heeft een neutraal standpunt, bevat vrije inhoud, heeft een gedragscode en heeft geen harde regels. De aanwezigen hielpen elkaar goed op weg en sommigen gingen direct al fanatiek aan de slag met het daadwerkelijk schrijven van lemma’s. Daarbij is gebruik gemaakt van de LHBT-bronnen binnen Atria’s collectie. De LHBT-schrijfweken op Wikipedia lopen tot het eind van de EuroPride, tot 7 augustus 2016.

Première Moving Lesbians

Atria is de afgelopen maanden druk bezig geweest met een oral history project over de lesbische vrouwenbeweging. Een van de resultaten is de korte film Moving Lesbians, over 5 lesbische vrouwen die hebben bijgedragen aan de emancipatie van lesbiennes. De fragmenten in de film komen uit 5 lange video-interviews met hen. Om 17:00 startte de première van Moving Lesbians. De film werd goed ontvangen door de ongeveer 50 aanwezigen, met hier en daar een lach en geknik van herkenning. Een toost en een muzikaal optreden van Lesbiafonia over de lesbische liefde volgden.
Atria dankt nogmaals de geïnterviewde Anja van Kooten Niekerk, Gon Buurman, Ditte Wessels, Evelien Eshuis en Ligya Wachter voor hun waardevolle bijdragen!
De korte filmpjes zijn inmiddels te zien op YouTube. Ze zijn ook worden tot het einde van de EuroPride te zien in Atria’s bibliotheek en in het Amsterdams Museum.

Optreden van Lesbiafonia © Jan Boeve

Pink Tour

De bibliotheek en het archief van Atria herbergen één van de grootste collecties over vrouwen, gender en diversiteit wereldwijd. Speciaal voor EuroPride ontwikkelde Atria de Pink Tour: een crash course over de veranderende positie van LBTI vrouwen vanaf 1960. Zo’n 8 deelnemers vergezelden beeldarchivaris en oral history coördinator Evelien Rijsbosch naar het archief en kregen een aantal bijzondere stukken uit de collectie te zien. De tour werd vervolgd in de bibliotheek, waar Evelien de deelnemers wederom op bijzondere documenten en publicaties wees en uitleg verschafte. Op maandag 1 en dinsdag 2 augustus vinden nog Pink Tours plaats waar geïnteresseerden zich voor kunnen aanmelden. De tours zijn van 18:00-19:15 uur en deelname is gratis.

Ode aan het Joodse bruidje onthuld © Jan Boeve

Tot slot

Na de première van Moving Lesbians werd het kunstwerk Ode aan het Joodse bruidje onthuld. Fotografe Elizabeth Kleinveld vertaalde het iconische schilderij van Rembrandt naar de huidige tijd en speelt met stereotypen.

Monique Kil is stagiaire bij Atria en o.a. betrokken bij projecten i.s.m. Wikimedia.

Delen:

Gerelateerde artikelen