Kroeshaar en dan?

meisje met kralen ingevlochten Copyright: Memar Massoud Nezhad

Kroeshaar vindt men voornamelijk bij mensen van negroïde afkomst. Invloeden van buitenaf hebben de draagstijlen van kroeshaar veranderd.

Mensen van negroïde afkomst hebben veelal kroeshaar. Dit is haar met heel veel kleine krulletjes. Door de Trans-Atlantische slavenhandel, is veel kennis over dit haartype verloren gegaan.
Tijdens de slavernijperiode in Suriname waren er wetten die voorschreven dat slavinnen niet met onbedekt haar op straat mochten lopen. Het haar werd daarom gevlochten en bedekt. Hierdoor werd de haardracht van vlechten meer dan alleen een kapsel; het werd als niet-representatief gezien. Dit terwijl Egyptische heersers, zoals bijvoorbeeld Akhethoptep, sinds 2630 voor Christus het haar al gevlochten hadden gedragen. Het dragen van vlechten had daarnaast vaak een betekenis, bijvoorbeeld om de sociale status aan te geven of om een geboorte of huwelijk aan te duiden.
Onder invloed van de kolonisatie hebben zwarte vrouwen geprobeerd zich aan te passen aan het schoonheidsbeeld van witte vrouwen met stijl haar. Om aan dit beeld te voldoen, gingen veel Creoolse vrouwen in Suriname hun kroeshaar ‘ontkroesen’ tot stijl haar.
De afgelopen decennia is een tendens merkbaar van ‘terugkeer naar de roots’. Vlechten, kroeshaar, ‘natural sista’s’, zijn weer in. De culturele revolutie van de African-American beweging tijdens de jaren ‘60, hip-hop en de MTV-cultuur hebben een positieve invloed gehad op deze herwaardering van het eigen haar. Tegenwoordig dragen Creoolse vrouwen in Suriname en Nederland heel kort geknipt kroeshaar als haardracht die ‘Afro’ wordt genoemd. Verder wordt het straatbeeld in Nederland opgesierd met een verscheidenheid aan haarstijlen: van Bantu knots, Corn rows, Dreadlocks, gerelaxt haar, tot Wave. Verschillende websites en boeken geven advies hoe kroeshaar te verzorgen.

Bron: Kroeshaar : alles wat je moet weten en meer Mireille Liong-A-Kong (2003)
Copyright afbeelding: Massoud Memar Nezhad

Delen:

Gerelateerde artikelen